Memur ve Emekliye Yeni Zam ve İkramiye Takvimi! Alacakları Miktarlar Açıklandı

Memur ve emekli Temmuz 2024 zammı son dakika gelişmesi. Maaş zammı için tarihler belli oldu, Kamu işçisine ikramiye takvimi açıklandı.

Memur ve Emekliye Yeni Zam ve İkramiye Takvimi! Alacakları Miktarlar Açıklandı

Kurban Bayramı öncesi bayram ikramiyesi ödemeleri başlarken Temmuz 2024 maaş zammı konusu da gündemden düşmüyor. Hem memur, hem de emekli maaşlarına Temmuz ayında zam yapılacak. Temmuz ayında 6 aylık enflasyon rakamlarının kesinleşmesi ile birlikte emekli ve memur maaş zammı da kesinlikle kazanacak. Diğer yandan işçilere ikramiye ödemesi takvimi de bugün açıklandı. Peki Temmuz'da emekli ve memura ne kadar zam gelecek?

Haziran ayının sonlarına yaklaşırken, memur ve emekli maaşları için kritik bir döneme girildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak Haziran ayı enflasyon rakamları, memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak olan zammı belirleyecek. İşte detaylar...

ZAM ORANLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Memur ve emekli zammı, altı aylık enflasyon verilerine göre hesaplanıyor. Mayıs ayı itibarıyla, beş aylık TÜFE yüzde 22,72 olarak gerçekleşti. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte, memur ve emeklilerin alacağı zam oranı netleşecek. Memurlar, yüzde 10'luk toplu sözleşme zammının yanı sıra, enflasyon farkını da maaşlarına ek olarak alacaklar.

Özellikle memurlar için hesaplanan yüzde 6,71'lik enflasyon farkı ve yüzde 10'luk toplu sözleşme zammı, toplamda yüzde 17,32'lik bir artışa işaret ediyor. Ancak, Haziran enflasyonunun da eklenmesiyle bu oranların yükselmesi bekleniyor.

memur-ve-emekliye-yeni-zam-ve-ikramiye-takvimi-alacaklari-miktarlar-aciklandi-1.jpg

BEKLENTİLER VE OLASI SENARYOLAR

TCMB'nin Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yer alan Haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 2,56 olarak belirlendi. Eğer bu beklenti gerçekleşirse, yılın ilk yarısı için toplam enflasyon yüzde 25,86 olacak. Bu durumda, memur ve emekliler için yeni zam oranları şu şekilde hesaplanabilir:

6 aylık toplam enflasyon: Yüzde 25,86

Emekli ve SSK zammı: Yüzde 25,86

Memur enflasyon farkı: Yüzde 9,44

Toplu sözleşme zammı ile memur maaş zammı: Yüzde 20,04

Yeni zammın resmi açıklanmasıyla birlikte, memur ve emekli maaşlarındaki artış netlik kazanacak. Bu zam, hem maaşlarda önemli bir iyileşme sağlayacak hem de memur ve emeklilerin ekonomik durumlarına direkt etki edecek.