Türkiye’nin Gri Liste’den çıkması piyasaları nasıl etkileyecek? Dolar düşecek mi?

Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından Gri Liste’den çıkarıldığının açıklandı.

Türkiye’nin Gri Liste’den çıkması piyasaları nasıl etkileyecek? Dolar düşecek mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘’Başardık’’ sözleri ile kutladığı gelişme ekonomi dünyasında sıcak gelişmelerin yaşanmasını sağladı. Peki, Türkiye’nin gri listeden çıkması piyasaları nasıl etkileyecek? Dolar düşecek mi? Yabancı yatırımcıların yeniden Türkiye’ye gelecek mi?

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından Türkiye’nin Gri Liste’den çıkarıldığı resmi olarak açıklandı. Kara para aklama ile terörizmin finansmanıyla mücadele politikalarının belirlendiği FATF’ın Türkiye ile ilgili kararı gündemin ilk sırasına yerleşti. FATF tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin kara para aklanmasının önlenmesi ile terörizmin finansmanıyla mücadele sürecinde etkinliğini güçlendirdiği belirtildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde Gri Liste’ye giren Türkiye, güvenilir ekonomiye sahip olmayan ülkeler arasında yer almıştı. Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanlığı’nı koltuğuna oturması ile birlikte üst üste düzenlenen operasyonlarla kara para aklama ve terör finansmanına karşı mücadelede en üst noktaya taşındı. FATF, Türkiye’yi Gri Liste’den çıkarak yatırımcılara güvenilirlik mesajı vermiş oldu.

‘’Türkiye eksikliklerini giderdi’’

Uluslararası finans kuruluşları arasında önemli bir yere sahip olan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından Türkiye ile ilgili yapılan açıklamada umut verici ifadeler kullanıldı. Türkiye saati ile öğlen 12:00’da yapılan açıklamada Türkiye’nin kara para aklama ile terörizmin finansmanına karşı caydırıcı yaptırımlar uyguladığına dikkat çekildi. FATF açıklamasında Türkiye’nin Gri Liste’ye girmesine neden olan eksikliklerini giderdiğinin altı çizildi. Ayrıca, Türkiye’nin kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla ilgili verdiği taahhütleri yerine getirdiği belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATS kararını ‘’Başardık’’ ifadesi ile kutladı. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Bakan Şimşek, ‘’Başardık’’ ifadesinin yanına Türk Bayrağı emojisi ekleyerek paylaştı. Kısa süre içerisinde milyonlarca kişi tarafından görüntülenen paylaşıma yorum yağdı.

Piyasalarda dalgalanma meydana geldi

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından Türkiye’nin Gri Liste’den çıkarıldığının açıklanmasının ardından gözler piyasalara çevrildi. Borsa İstanbul’da FATF kararının etkileri çok net hissedildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sosyal medya paylaşımı da borsaya etki etti. Borsa İstanbul’un 100 endeksi güne 10.738 puan ile başlamıştı. Yüzde 0.54 seviyesinde güne başlayan Borsa İstanbul üst üste gelen açıklamaların ardından yükselişe geçti. Borsa İstanbul’un 100 endeksi kısa süre içeriisnde 10.733’ten 10.808 puana kadar yükseliş yaşadı. FATF’nın açıklamasının ardından ise 10.704 puana gerilediği görüldü. Borsa İstanbul’da dalgalanmalara neden olan açıklamalarla birlikte prim oranlarının yüzde 40’a kadar gerilemesi bekleniyor.

Dolar değer kaybetmeye başladı

Türkiye’nin Gri Liste’den çıkarılması ekonomi dünyasında sıcak gelişmelerin yaşanmasını sağladı. Borsa İstanbul’daki dalgalanmaların yanı sıra döviz kurunda da hareketli anlar meydana geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘’Başardık’’ ifadesini kullandığı sosyal medya paylaşımının ardından dolar değer kaybı yaşadı. Piyasa açılış saatinde dolar kuru 32.96 TL ile güne başlamıştı. Bakan Mehmet Şimşek’in açıklaması ile dolar 32.86’ya kadar geri çekildi. FATF’dan gelen resmi açıklama ise doların aynı gün içerisinde ikinci bir düşüş yaşamasını sağladı. An itibariyle dolar kurunda 32.86 TL’ye kadar düşüş meydana geldi.