1999 Sonrası SGK Girişi Olanlara Yeni EYT Formülü Çıktı! Erken Emeklilik Geliyor

Yeni EYT formülü ortaya çıktı. 1999 sonrası SGK girişi olanlar için de erken emekli olma fırsatı geliyor. İşte yeni erken emeklilik düzenlemesi ve başvuru şartları…

1999 Sonrası SGK Girişi Olanlara Yeni EYT Formülü Çıktı! Erken Emeklilik Geliyor

Sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 sonrası olan kadın ve erkek sigortalılar için EYT çıkmamıştı. Bu tarihten itibaren sigortalı olan kadın ve erkeklerde 7.000 gün prim şartı bulunurken aynı zamanda kadınlar için emeklilik yaşı 58, erkekler için 60 olmuştu. Fakat bazı düzenlemelerle emekliliği öne çekmek mümkün. Bu şartları taşıyanlar daha az prim ödeyerek ve daha erken yaşta emeklilik hakkına sahip oluyor. İşte yeni EYT'siz erken emeklilik formülleri…

YIPRANAN KAZANIR: AĞIR İŞLERDE ÇALIŞANLAR

Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler ve benzeri mesleklerde çalışanlar, sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe giriş tarihleri geriye çekilerek emeklilik imkanına kavuşurlar. Bu yıpranma payı, çalışanların daha erken emekli olmasını sağlar.

ÇOCUKLAR AVANTAJ: KADIN ÇALIŞANLAR İÇİN

Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunmaktadır. Bu imkan, 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazandırır. Böylece, yaşı ve yılı dolmuş bir anne, 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabilir. Burada tek şart, çocukların sigortadan önce doğmuş olmasıdır.

ASKERLİK ÖNE ÇEKER: ERKEKLER İÇİN

Erkeklerde ise askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı verir. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çeker. Böylece en az 1 yıl önce emeklilik imkanı bulunur.

10 YIL PRİM YETİYOR: KISMİ EMEKLİLİK

Kısmi emeklilik yöntemi ile 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar, daha fazla çalışmadan emekli olabilirler. Bu yöntemde yaş şartı, kadınlarda 58, erkeklerde ise 60'tan başlar. Bu imkan, 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerlidir. Sonrası için ise prim gün sayısı 4500'e, yıl şartı ise 25'e çıkar.

YÜZDE 60 RAPOR YETER: MALULEN EMEKLİLİK

Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabilirler. Bu durumda en az 1800 gün prim yeterlidir.

VERGİ İNDİRİMİ YAŞI KALDIRIR: ENGELLİ ÇALIŞANLAR İÇİN

Engelli çalışanlar, en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3600 günden başlayarak, işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olabilirler.