2024 Okul kayıtları ne zaman başlayacak? MEB’ten velilere önemli uyarı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2024/25 eğitim-öğretim yılı takvimi açıklandı.

2024 Okul kayıtları ne zaman başlayacak? MEB’ten velilere önemli uyarı

MEB’in açıklamasında ilkokul kayıtlarıyla ilgili başvuru tarihi de yer aldı. Peki, ilkokul kayıtları ne zaman sona erecek? MEB ilk kez okula kayıt olacak öğrencilerle ilgili hangi uyarılarda bulundu? E Okul sistemine kayıt nasıl yapılır? İşte detaylar…

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2024-25 eğitim ve öğretim yılı takviminin hazırlandığı duyuruldu. MEB’in resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada ilkokul kayıt süreciyle ilgili velilere bilgi verildi. 2024/25 eğitim ve öğretim yılında ilkokul kayıt işlemlerinin 24 Temmuz 2024 tarihinden itibaren başlayacağı açıklandı. İlkokul kayıt işlemleri için son tarih olarak 31 Ağustos 2024 işaret edildi. 31 Ağustos’a kadar kayıt işleminde bulunmayan veliler için ek başvuru imkanı tanınmayacağı uyarısı yapıldı.

İlkokul kayıt işlemi nasıl yapılır?

MEB tarafından yapılan açıklamada ilkokul kayıt işlemlerinin iki şekilde gerçekleştirilebileceği duyuruldu. Velilerin, öğrenci kayıt işlemlerini ilkokul idaresi üzerinden yapabileceği belirtildi. Ayrıca, e okul sistemi üzerinden de işlemlerin kısa süre içerisinde tamamlanabileceği duyurusu yapıldı. E okul sistemi üzerinden yapılan kayıt işlemlerinin otomatik atama ile yapılacağına dikkat çekildi. Öğrencinin ikamet ettiği adres dikkate alınarak otomatik atamasının gerçekleştirileceği belirtildi. Otomatik atamada çıkan ilkokula kayıt işleminin yapılmasının zorunlu olduğu uyarısına ek olarak okul değişikliği yapılamayacağı açıklandı.

E Okul sistemine nasıl kayıt olunur?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan E Okul Yönetim Bilgi sisteminde Veli Bilgilendirme Sistem Girişi bulunmaktadır. E Okul sistemiyle velilere öğrencinin yazılı ve sözlü notlarını, devamsızlık süreleri vb. gibi bilgileri görebilme imkanı sunulmaktadır. Veli, öğrencinin okuldaki durumuyla ilgili hızlı bilgi erişimine sahip olur. E okul sistemi kayıt işlemleri için e-devlet sistemi üzerinden giriş yapabilirsiniz. Kayıt işlemleri için e-devlet adresini ziyaret ederek kimlik doğrulamasında bulunmanız gerekmektedir. İlkokul 1. Sınıf ve ortaokul 5. Sınıf öğrencilerinin kayıt işlemleri e okul sistemi üzerinden yapılmaktadır.

İlkokul kayıt işlemlerinde tercih hakkı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından e okul sistemi üzerinden ilkokul ve ortaokul kayıt işlemleri alınmaktadır. 24 Temmuz ila 31 Ağustos tarihleri arasında kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın son duyurusunda e okul kayıt işlemleriyle ilgili detaylı bilgilendirme yapılmıştır. Veliler, e okul sistemine e devlet şifreleriyle giriş yaptıktan sonra kayıt işlemlerini gerçekleştirebilir. E okul sistemi üzerinden yapılan ilkokul kayıt işlemleri otomatik atamaya göre belirlenmektedir. E okul sistemine giriş yapan veliye öğrencinin ikamet ettiği adres bilgileri sorulmaktadır. Adres değişikliği yapılması halinde kayıt başvurusu değiştirilemez. Bilgilerin eksiksiz ve doğru girilmesi gerekmektedir. Veli, e okul sisteminden ikamet ettiği adrese en yakın okul tercihlerini belirleyebilir. Velinin tercih ettiği okul listesi üzerinden otomatik atama yapılacağı açıklanmıştır. Kontenjan durumuna göre öğrencinin farklı bir okula atamasının yapılma ihtimali bulunmaktadır.