Depozito İade Makinesi tam 5 bin noktaya kurulacak! İşte ilk görüntü

Depozito İade Makinesi’nin tam 5 bin noktaya kurulacağı ile ilgili duyurunun ardından gözler bu makineye çevrilmişti. Hem çevreye hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacak olan bu makine ile ilgili tüm detaylar inceleniyor.

Depozito İade Makinesi tam 5 bin noktaya kurulacak! İşte ilk görüntü

Türk Mühendisler tarafından geliştirilen yerli Otomatik Depozito İade Makinesi ile çevreye ve ülke ekonomisine katkıda bulunulacak. Tam 5 bin noktaya kurulacak olan bu makineden görüntü geldi. Vatandaşlar cam şişe karşılığında ödemelerini e-cüzdan üzerinden alabilecek. Bu sisteme geçiş için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren hayata geçirilecek olan sistem için tam 5 bin noktada Depozito İade Makinesi kurulacağı aktarılıyor. İşte tüm detaylar…

ŞİŞELER 25 KURUŞ KARŞILIĞINDA TOPLANACAK

Depozito İade Sistemi’ne geçiş için başlatılan çalışmalar tüm hızıyla devam ederken söz konusu sistemin 1 Ocak 2025 tarihinde hayata geçirileceği aktarılıyor. Söz konusu sistem için tam 5 bin noktada Depozito İade Makinesi kurulacak ve su, soda, kola ve diğer içecek şişeleri 25 kuruş karşılığında toplanacak. Türkiye’nin amacı bu sistem ile sıfır atık hedefinde büyük bir adım atmak.

depozito-iade-makinesi-tam-5-bin-noktaya-kurulacak-iste-ilk-goruntu.jpg

E-CÜZDAN İLE ÖDEME ALINACAK

Söz konusu sistemde e-cüzdan ile ödeme alma dönemi başlayacak. Buna göre vatandaşlar, cam, plastik ve metal ambalajlı su, kola, meyve suyu ve diğer içecek şişeleri için büfe, bakkal ve marketlerde 25 kuruş depozito ödeyecekler. Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinde açılacak olan e-cüzdan hesabı sayesinde her bir şişe için 25 kuruşluk bedel vatandaşın hesabına eklenecek. Biriken bu paralar alışverişlerde kullanılabilecek. Söz konusu bu sistem ile hem çevreye katkı sağlanacak hem de ülke ekonomisine yıllık olarak 500 milyon Euro kazanç getirilecek.

MAKİNELER YERLİ ÜRETİM

Çeşitli noktalara yerleştirilecek olan Depozito İade Makineleri’nin yerli üretim olacağı aktarılıyor. Makinelerin ithal edilmesi yerine yerli imkanlarla üretilmesi hedeflenmekte. Bu makinelerin öncelikli olarak belediyeler, millet bahçeleri ve üniversitelere yerleştirileceği bilgisine yer verildi. Vatandaşlar, iade ettikleri her bir şişe ve kutu için depozito bedelini e-cüzdan hesaplarında toplayabilecekler ve biriken paralarını tüm alışverişlerde kullanabilecekler.