Elektrik faturası gelen herkesi ilgilendiriyor! Yeni dönem başlıyor

Evine ve iş yerine elektrik faturası gelen herkesi ilgilendiren son dakika kararı çıktı. Abonelik sistemleri Sil Baştan değişiyor. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak uygulamanın detayları belli oldu.

Elektrik faturası gelen herkesi ilgilendiriyor! Yeni dönem başlıyor

Ev ve iş yerinde elektrik kullanan herkesi ilgilendiren son dakika gelişmesi var. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren devreye alınan yeni sistemle birlikte evlerde elektrik aboneliği artık cep telefonu üzerinden yapılabiliyordu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından devreye sokulan sistemle ilgili yeni gelişmeler var.

Halk TV'den derlenen habere göre, EPDK tarafından 1 Ocak 2024 tarihinde devreye alınan yeni düzenleme sayesinde milli akıllı saat sistemi oluşturulmuştu. Bu sayaçlar Türkiye genelindeki Elektrik Dağıtım sistemine bağlanmıştı.

Bu sayede Merkezi yazılım ve elektrik sayacı arasında iki yönlü haberleşme kurulmuş, elektrik tüketim verileri de doğrulanarak saklanmaya başlanmıştı.

Türkiye'de elektrik dağıtım sistemi, akıllı sayaçlara geçiş sürecinde önemli adımlar atıyor. Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), kullanıcıların geçmişe dönük verileri de içeren akıllı sayaç okumalarını takip edebilecekleri bir mobil uygulama geliştirecek. Bu uygulamanın 1 Temmuz 2024 tarihine kadar hazır olması planlanıyor. Ayrıca, elektrik dağıtım şirketlerinin bu uygulama için gerekli verileri EPİAŞ'a sağlayabilecek altyapıyı aynı tarihe kadar kurmaları gerekiyor.

1 OCAK 2025 TARİHİ KRİTİK

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), 1 Ocak 2025 tarihine kadar bir Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi yayımlayacak. Dağıtım şirketleri, bu şartnameye uygun olarak Merkezi Haberleşme Yazılımını 1 Nisan 2025 tarihine kadar kuracaklar ve 1 Ağustos 2025 tarihine kadar tüm uzaktan okuma yapılabilen sayaçların verilerinin bu yazılımla entegrasyonunu tamamlayacaklar.

Bu dönüşüm sürecinde, 1 Haziran 2025'ten itibaren tedarik edilecek tüm akıllı sayaçlar, modemler, merkezi haberleşme yazılımları ve veri yoğunlaştırıcılar birlikte çalışabilirlik ilkesine uygun olmak zorunda olacak. Bu, sistemler arası uyum ve verimliliği artırmayı amaçlıyor.