10 yıllık mesleğini bırakıp kendi işinin patronu oldu

Hatay’da yaşamını sürdüren Fidan Sönmez, 10 yıllık fizyoterapistlik mesleğinden sonra çıktığı dünya turundan sonra döndüğü memleketinde devlet desteğiyle kurduğu tesiste doğal bitkilerden 5 çeşit kolonya üreterek bir başarıya imza attı.

10 yıllık mesleğini bırakıp kendi işinin patronu oldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay’da depremzede vatandaşlar, yaralarını hızla sarmaya devam ediyorlar. Hatay’ın Samandağ ilçesinde yaşamını sürdüren 36 yaşındaki Fidan Sönmez, kendi mesleği olan fizyoterapistliği 10 yıl yaptıktan sonra dünya turuna çıkmayı tercih etti. Dünya turunda farklı ülkeleri gezme fırsatı yakalayan Sönmez, alternatif tedavileri hakkında eğitim aldıktan sonra ülkesine geri dönüş yaptı. Yurt dışında tanıştığı eşiyle evlenen Sönmez, 2021 yılında aldığı devlet desteğiyle aromatik yağlar üretim tesisini kurdu. Doğadan farklı bitkileri toplayarak doğal yollarla 5 çeşit kolonya üretmeyi başaran Sönmez, kolonyanın 100 mililitresini 150 TL ile 300 TL arasında satışa çıkarıyor. Defne, turunç, limon, karabaş ve murç bitkilerinden kolonya üreten Sönmez, Hatay’ın eşsiz bitkilerinden parfüm üretmeyi hedefliyor.

10-yillik-meslegini-birakip-kendi-isinin-patronu-oldu.jpg

5 KOLONYAYLA PİYASADAYIZ
Eşiyle birlikte devlet desteğiyle tesisi hayata geçirdiklerini dile getiren Sönmez, “6 Şubat depremlerinde en derin uykudayken şiddetli bir sarsıntıyla uyandık. Dışarısı kapkara ve çok yağmurluydu ama hepimiz dışarıya kaçtık. Delfin Tıbbi Aromatik Yağlar Üretim evindeyiz. Burası 2021 yılında kurulmuş butik bir işletmedir. Ben fizyoterapistim, 10 yıl mesleğimi yaptıktan sonra dünya turuna çıktım. Dünya turu yaparken alternatif tedavi yöntemlerini deneyimleme şansı buldum. Eşimle yurt dışında tanıştık. Eşimle birlikte güçlerimizi birleştirerek ve bu iş yerini kurduk” ifadelerini kullandı. Hatay’ın yerel zenginliklerini değerlendirmeyi hedeflediğini belirten kadın girişimci Sönmez, “Bu değerlendirmeye defneyle başladık ve turunçgille devam ettik. Bu bitkilerden uçucu yağ ve hidrosol üretiyoruz ve bunları son ürüne dönüştürmek için çalışma yapıyoruz. Bu çalışmaya ilk olarak kolonya ile başladık. Şu anda 5 kolonya ile piyasadayız. Bu kolonyalar; Defne, Turunç, Limon, Karabaş ve Murç kolonyası üretiyoruz…

10-yillik-meslegini-birakip-kendi-isinin-patronu-oldu-001.jpg

HAK ETTİĞİ DEĞERİ VERİYORUZ
Bütün illere satışımız olabiliyor. Aynı zamanda kooperatifle de işbirliği içerisindeyiz. Her yere satışımız mevcut. Ürettiğimiz kolonyaların 100 mililitresi 150 - 300 TL arasında değişiyor. Bizim için Samandağ’daki bitkileri işlemek önemli ve değerlidir. Bizler yurtdışından bitki getirip karışım yapmak yerine burada yetişen veya hak ettiği değeri görmeyen bitkileri işlemek istiyoruz” şeklinde konuştu.