10 vakanın 4'ü obeziteyle ilintili

En tehlikeli ve ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanser, dünyada ve ülkemizde dolaşım sistemi hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olarak kayıtlara geçti.

10 vakanın 4'ü obeziteyle ilintili

Dünya üzerinde 2020 yılında 19 milyon 292 bin kişiye kanser teşhisi konulurken, 9 milyon 958 bin kişi kanser sebebiyle yaşamını yitirdi. Bu denli tehlikeli olan kanser hastalığına yakalanmamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Bunlardan biri de fazla kilolar...Ülkemizde her gün yüzlerce kişiye kanser teşhisi konuşmaya devam ediyor. Fakat erken teşhis halen kansere karşı en önemli mücadele yöntemlerinden biridir. Tıp teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde de kanserde tedavi başarısı ve hastaların yaşam kalitesi gün geçtikçe artmaya devam ederken bu illet hastalığa dair birçok araştırma yapılmaya devam ediyor. Bu araştırmalardan biri de kanser vakaları ile aşırı kilolu olma durumu arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmıştır.

10-vakanin-4u-obeziteyle-ilintili.jpg

İsveç'te 4,1 milyon kişiyle yapılan bir araştırmada, kanser vakalarının yüzde 40'ının aşırı kilo ile ilintili olduğu tespit edildi.Hindustan Times'ın bir haberine göre, İsveç'in Malmö kentindeki Lund Üniversitesi'nden bilim insanları, yaklaşık 40 yıllık bir süreçte 4,1 milyon kişinin verilerini incelemeye aldı. Obezitenin artan tehdidini gösteren söz konusu araştırmada bilim insanları, aşırı kiloya bağlı kanserlerin sayısının katlanarak arttığını ortaya koymuş oldu.

10-vakanin-4u-obeziteyle-ilintili-001.jpg

Çalışmada 32 kanser türü obeziteyle ilintili bulunurken, bunlardan öne çıkanlarının meme, bağırsak, rahim, böbrek kanseri, malign melanom, mide tümörleri, ince bağırsak ve hipofiz bezi kanserlerinin yanı sıra baş ve boyun kanseri türleri, vulvar ve penis kanseri olduğu kayıtlara geçti. Araştırmada, bilim insanları, kanser vakalarının yüzde 40'ının aşırı kilo ile bağlantılı olduğunu belirtti.Araştırmanın bulguları Venedik'teki Avrupa Obezite Kongresi'nde sunulmaya hazırlanıyor.