Sağlığın baş düşmanı!

10 küp şekeri aynı anda yemek kulağa neredeyse imkansız gibi gelebilir ama bir içeceğin içinde olunca şekerin miktarı umursanmadan tüketilebiliyoruz.

Sağlığın baş düşmanı!

Bu içecekleri sıklıkla tüketen kişilerin vücuduna gereğinden fazla şeker girişi olması nedeniyle birçok hastalığın görülme riski artmaktadır. Bu içeceklerden özellikle de soğuk çay ve gazlı içecekler tam bir 'şeker bombası' niteliği taşıyor. Aşırı sıcaklardan ötürü içimiz yanıyor ve buz gibi soğuk çaylar ve gazlı içecekler içiyoruz. Çünkü içimizi ferahlatıyor fakat tehlike çok büyük. 1 kutu soğuk çay ya da gazlı içeceğin içinde 10 küp şeker bulunmaktadır. Aşrı sıcaklarda artan şeker tüketimi tehlike alarmı vermektedir. Sadece şekerli içecekler değil market raflarında yer alan 'şekersiz' ibareli içeceklerde de tehlike oldukça büyük.

sagligin-bas-dusmani.jpg

Atv Ana Haber'e konuşan, Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 13 küp şeker 50 grama tekabül ediyor. O limit diyorsa bun uymak lazım ama gelin görün ki Türkiye bu konuda dünyada üçüncü Avrupa'da birinci dolayısıyla sıkıntı var" şeklinde konuştu.

sagligin-bas-dusmani-001.jpg

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Uzmanı Hümeyra Şahin ise, "1 kutu asitli içecekte de 39 gram kadar şeker oluyor. Yani bunu günde birkaç kez tükettiğimizi düşünürsek hazır içecekleri, şekerli içecekleri tüketirsek Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği rakamın çok çok üstüne çıkmış oluyoruz. Şekerli içecekler başta ağız ve diş sağlığını bozuyor. Kilo alımına, obeziteye, metabolik sendroma, karaciğer yağlanmasına, tip 2 diyabet şeker hastalığına ve kalp damar hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Şekersiz içeceklerin içinde de tatlandırıcılar oluyor. Onun da bir sürü farklı yan etkileri oluyor. Bu hem metabolizmaya hem de diğer organlara zarar veriyor. Nasılsa şekersiz kalorisiz diye tüketim oranı da artabiliyor. Dolayısıyla onun zararlarına ve katkı maddelerine daha çok maruz kalmış oluyoruz." İfadelerini kullandı.