Yıpranma hakkı ile o meslekte çalışanlara “erken emeklilik” müjdesi geldi!

Emekli olabilmek için gün sayan milyonlarca çalışanı ilgilendiren o haber SGK tarafından duyuruldu. 45 farklı meslek grubunda geçerli yıpranma payı hakkı ile 5 yıl daha erken emekli olunabilecek. İşte merak edilen o detay…

Yıpranma hakkı ile o meslekte çalışanlara “erken emeklilik” müjdesi geldi!

SGK tarafından hakları korunan o çalışanlar meslek yaşantısı boyunca yıpranma payı hakkını kullanarak emekliliğini garanti altına alıyor. Emekli olabilmek için gereken iş başlangıç tarihi ve yaş şartını karşılayan milyonlarca çalışan prim gün şartını karşılayamadığı için beklemek zorunda kalıyor. Bu bekleme süresini 5 yıl daha erkene çekebilmeyi sağlayacak o fırsat sadece belirli meslek grubunda hizmet veren hak sahipleri için geçerli oluyor.

SGK'nın yıpranma payı olarak 45 mesleğe dikkat çektiği o kararda normal çalışma şartlarından daha ağır koşullarda hizmet vermek zorunda kalan kişileri kapsıyor. Hizmet süresini daha erkene çekme fırsatı sunan bu meslek sahipleri SGK'ya giderek dilekçe ile başvuruda bulunup bu hakkını kullanabiliyor.

YIPRANMA PAYI NASIL ELDE EDİLİYOR?

2939.jpg

SGK tarafından yıpranma payı hakkı olarak paylaşılan bu süreçte ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlar erken emekli olabiliyor. 360 günlük çalışma karşılığında ekstra gün hakkı elde eden bu kişiler ilave hizmet süresi kapsamında en fazla 5 yıla kadar avantaj elde edebiliyor. SGK'nın sunduğu bu 5 yıl sürenin en fazla 3 yıllık kısmı gerekli görülen yaş şartından düşülebiliyor.

YIPRANMA PAYI HAKKI BULUNAN MESLEKLERİN ÖZELLİĞİ NEDİR?

Yıpranma payı ile erken emeklilik fırsatı elde edebilecek meslekler arasında ilk sırada yeraltı işlerinde çalışan maden işçileri yer alıyor. Ardından sınır boylarında çalışan ve hayati riski bulunan TSK görevlileri ve emniyet mensupları da bu kategoriye dahil ediliyor. TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelleri için 8 yıla kadar fiili hizmet süresi zammı verilebiliyor.

ERKEN EMEKLİLİK HAKKINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Yıpranma payı hakkını kullanmak isteyen 4A statüsündeki ve 4C statüsündeki çalışanlar bu fırsatı değerlendirebilir. Erken emeklilik hakkını kullanabilmesi için listede adı yer alan kişiler SGK'ya giderek 45 meslek kolu arasında yer alıp almadığını öğrenebilir. Bu sayede erken emeklilik sürecini geciktirmeden başlatabilir.