İkinci El Araç Fiyatları Alevlendi! 10 Milyon Araç Hurdalığa Gidiyor...

Çevreye zararlı araçların hurdaya gidecek olmasıyla ikinci el otomobil fiyatları yükselebilir.

İkinci El Araç Fiyatları Alevlendi! 10 Milyon Araç Hurdalığa Gidiyor...

Türkiye'de ikinci el otomobil fiyatlarındaki fahiş artışlar, vatandaşları zor durumda bırakırken, sektör temsilcileri ve devlet yetkilileri çözüm arayışlarına devam ediyor. Bu kapsamda, eski araçların hurdaya ayrılması ve piyasadaki araçların yenilenmesi hedefiyle yeni bir destek kampanyası gündeme geldi.

Çevreye Zararlı Araçlar Hurdada Parçalanacak!

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu'nun açıklamalarına göre, ülkemizdeki toplam araç parkının neredeyse yarısı, yani yaklaşık 10 milyon araç, 13 yaş ve üzeri. Bu eski araçlar, ülkemizdeki hava kirliliğinin %95'inden sorumlu. Bu durum hem insan sağlığını tehdit ediyor hem de ülke ekonomisine büyük yük getiriyor. Yeni destek kampanyasıyla, bu eski araçların hurdaya ayrılması ve daha yeni, daha az emisyon yayan araçlarla değiştirilmesi hedefleniyor. Bu sayede hem çevre kirliliği önemli ölçüde azalacak hem de vatandaşlar daha ekonomik ve güvenli araçlara sahip olma fırsatı bulacak.

Kampanyanın Vatandaşa ve Ekonomimize Katkıları

Eski araçların piyasadan çekilmesiyle birlikte, ikinci el araç fiyatlarında önemli bir düşüş yaşanması bekleniyor. Bu durum, özellikle bütçesi sınırlı olan vatandaşlar için büyük bir avantaj sağlayacak. Yeni araçlar, eski araçlara göre çok daha az yakıt tüketiyor. Bu sayede hem vatandaşların cebi dolaca hem de ülke olarak dışa bağımlılığımız azalacak. Hava kirliliğinin azalmasıyla birlikte, sağlık sorunlarında da önemli bir düşüş yaşanması bekleniyor. Bu da ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlayacak. Yeni araç satışlarının artmasıyla birlikte, otomotiv sektörü canlanacak ve istihdam artacak.

Kampanya Ne Zaman Başlayacak?

Henüz net bir tarih olmamakla birlikte, bu önemli kampanyanın 2024 sonu veya 2025 başında hayata geçirilmesi bekleniyor. Kampanyanın detayları ve başvuru koşulları önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Sıfır Araçlarda Stoklar Azalacak

Hurdalığa giden araçlar, ister istemez yeni bir piyasa yükselişinin fitilini ateşleyecek. Çünkü eski araçların gitmesi sıfır araçlara olan ilgiyi artıracak. Bu da stok durumunda yeni araç bulmayı zorlaştırabilir. Şirketler fiyatlara yeni bir zam yapar mı bilinmez ancak enflasyon dışında fiyatların artma ihtimali de bulunuyor. Talep gittikçe yükselecek ve kampanyalı şekilde araç alımları, tercihleri bir noktadan sonra ikinci ele çevirecek.