SGK girişi 2000-2011 arası olanlara 10 yıl sigortalılık süresi ile 48 yaşında erken emeklilik müjdesi

Sigorta başlangıcı 2000 2011 arası olanlara erken emeklilik müjdesi. 10 yıl sigortalılık süresi ile 48 yaşında emeklilik kapısı açılıyor.

SGK girişi 2000-2011 arası olanlara 10 yıl sigortalılık süresi ile 48 yaşında erken emeklilik müjdesi

Milyonlarca çalışan tarafından erken emeklilik fırsatları yakından takip ediliyor. Emekli olabilmek için Prim gün sayısı, yaş şartı ve sigortalılık süresi aranıyor. Ancak bazı durumlarda erken emeklilikte mümkün oluyor. Son olarak yapılan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) Düzenlemesi sayesinde milyonlarca kişiye erken emeklilik yolu açılmıştı. Ancak eyt'yi kaçıranlar için de bazı fırsatlar var. Özellikle sağlık problemleri nedeniyle çalışmakta zorlanan vatandaşlara malulen emeklilik imkanı sunuluyor. Peki malulen emeklilik şartları? Kimler malulen emekli olabilir?

Erken emeklilik için araştırma yapanlara SGK'dan önemli bir duyuru geldi. Çalışma hayatı sırasında rahatsızlanan ve iş gücünü belli bir oranda kaybeden vatandaşlar sağlık raporu almaları durumunda erken emeklilik hakkına sahip oluyor. Malulen emeklilik olarak bilinen bu emeklilik imkanının Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı raporla verildiğini bilmek gerekiyor. O nedenle Çalışma hayatı içinde iş gücünü belli bir oranda kaybeden vatandaşların heyet raporu alarak başvuru yapmaları şartı aranıyor. Sağlık nedeniyle emekli olmak isteyenler için Sosyal Güvenlik Kurumu detayları açıkladı. İşte malulen emeklilik şartları ve detaylar...

SAĞLIK NEDENİYLE ERKEN EMEKLİLİK İMKANI

Emekli olabilmek için öncelikle sigorta başlangıç tarihi önemli. Ancak sağlığı bozulan ve bu nedenle emekli olmak isteyen vatandaşlara malulen emeklilik şansı da tanınıyor. Malulen emekli olmak isteyenler 1800 gün prim sayısına sahip olmaları durumunda emeklilik dilekçesi verebiliyor.

erken-emeklilik-2.jpg

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Sağlık nedeniyle emeklilik yani malulen emeklilik için bazı şartlar aranıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen bu şartlara bakacak olduğumuzda çalışma gücünün iş hayatı sırasında %60 oranında kaybedildiğinin raporlanması gerektiğini görüyoruz. Yani çalışmalar hayatı sırasında rahatsızlanan vatandaşların bu durumu bir sağlık raporu ile belgelemeleri gerekiyor.

Ayrıca malulen emeklilik için en az 10 yıl sigortalılık süresi aranıyor. Yine toplamda 1800 gün prim şartıyla bulunuyor. Bu şartları yerine getiren vatandaşlar sosyal güvenlik kurumuna dilekçe vererek ve aynı zamanda Sağlık Bakanlığı onaylı sağlık raporunu da bu dilekçeye ekleyerek malulen emeklilik başvurusu yapabiliyor.

EKSİK SÜRE BORÇLANILABİLİYOR

Malulen emeklilik süresini tamamlamayan vatandaşlar ise eksik süresini doğum borçlanması ve askerlik borçlanması ile tamamlama hakkına sahip oluyor. Kasınlar, doğum sonrasında çalışmadıkları süreleri ve ücretsiz izin günlerini de borçlanabilirken erkekler sadece askerlik borçlanması yapabiliyor.