SGK bu sabah paylaştı: Gençleri erken emekli yapacak 45 meslek açıklandı!
Erken emeklilik için fırsat kollayanlara gündoğdu. Bazı meslek gruplarında çalışma şartlarındaki zorluk ve yıpranma payından kaynaklı olarak istisnalar oluştu. Genç yaşta emekli yapacak işte o 45 meslek…
Erken emekli olabilmek için tüm yöntemleri deneyenler bu mesleklerde çalıştığında normal emeklilik yaşından daha erken emekli olabiliyor. Türkiye kanunlarında geçerli olan bu meslekler yıpranma payı ve çalışma koşullarından dolayı erken emekli olabilmeyi mümkün hale getiriyor.
SGK'nın bazı özel meslek gruplarına yönelik tanıdığı erken emeklilik hakkı ile ilgili gereken yaşı beklemeden hak sahibi olabilmek mümkün hale geldi. SGK'nın 45 farklı meslek grubunda sunduğu bu istisnai hak gençler için de yeni bir umut kapısı oluşturdu.
ERKEN EMEKLİ YAPAN MESLEK GRUPLARI NELERDİR?
SGK tarafından erken emekli olabilmeyi sağlayacak meslek grupları arasında şunlar yer alıyor: Civa üretimi işleri, Sahil güvenlik komutanlığı personeli, Demir ve çelik fabrika çalışanları, Radyoaktif işlerde çalışanlar, Madencilik ve yeraltı işleri, Askerler, Ebeler, Emniyet çalışanları, Ceza infaz kurumu çalışanları, Su altında çalışmaya gerektiren işler…
Diş hekimleri, Kurşun ve arsenik işleri, TBMM yasama organı üyeleri, Ceza infaz kurumlarında çalışanlar, Basın ve gazetecilik işleri, Eczacılar, Döküm fabrika çalışanları, Hemşireler, Çimento fabrika çalışanları, Tabipler, İhtiyat pilotları, termik santral çalışanları…
YIPRANMA PAYI NEDİR? NASIL YARARLANILIR?
Erken emekli olabilmenin yolunu açan bu 45 meslek 60 günden 180 güne kadar yıpranma payı hakkı bulunan meslek gruplarını içeriyor. Normal emeklilik sürecinde 360 gün olarak hesaplanan çalışma süresi yıpranma payı esas alınarak 45 meslek arasında hak sahibi olan kişiler için 420 ile 540 gün olarak hesaplanıyor.
Bu haktan faydalanacak olan kişinin yıpranma payı kapsamında değerlendirilebilmesi için 3600 gün boyunca ağır şartlar altında çalışması gerekiyor. Ağır işlerde çalışan her yıl için emeklilere 60 ila 90 gün arasında ekleme yapılarak 180 gün ekstra yıpranma payı hakkı tanınıyor. Bu sayede erken yaşta emekli olabilmek mümkün oluyor.