Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor, kimse fark edemiyor! Bordrodaki harf detayı başınızı ağrıtmasın!

Milyonlarca çalışanın emeklilik dönemini riske atan maaş bordrosu detayı açığa çıktı. Belgeleri teslim ederken dikkat edilmesi gereken o detay emekli maaşında kesintiye ve faizli geri ödeme cezasına sebep olabilir…

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor, kimse fark edemiyor! Bordrodaki harf detayı başınızı ağrıtmasın!

SGK milyonlarca çalışanı ilgilendiren denetleme işlemlerini sıkılaştırdı. Maaş bordrosunda yer alan ufak bir detay hayatı kabusa çeviriyor. SGK'nın en ince detaya kadar haksızlığa yer vermeyerek başlattığı bu inceleme süreci haksız aylık bağlanması sorununu da ortadan kaldırıyor.

Bordro üzerine yansıtılan bu harflerden herhangi birinin var olup olmadığı e-devlet üzerinden incelenebilir. Kontrol sürecinde SGK'nın dikkat ettiği tek nokta “S, Ş ve K” harflerinin kodlama yolu ile bordroya yansımasıdır.

BORDRO ÜZERİNDEKİ HARF KODLARI NEYİ TEMSİL EDİYOR?

bordro-nedir-maas-bordrosu-hesaplama-hakkinda-bilinmesi-gerekenler3x.png

Maaş bordrosu üzerinde yer alan harf kodlamaları işyeri hizmet dökümü üzerinde yer alıyor. Maaş bordrosu incelenirken “S, Ş ve K” harfleri fark ediliyorsa denetim sürecine takıldığınız anlamına geliyor. Bu harfleri görenler işyerinin inceleme altında olduğu yani sahte sigorta olarak SGK'nın şüpheliler listesine eklendiğinizi ifade ediyor.

Maaş bordrosunda yer alan S harfi “sahte” Ş harfi “şüpheli” K harfi “kontrollü” tanımına denk geliyor. Sahte bildirim tespit edildiği anda SGK emeklinin maaşını süresiz kesintiye uğrattığı gibi o güne kadar almış olduğu ödemeleri faiziyle geri yapmasını talep edebiliyor.

ŞÜPHELİ GÖRÜLEN BORDRODAN HARF NASIL SİLİNİR?

Maaş bordrosunda Ş harfi bulunanlar şüpheli ilan edildiği dönemde herhangi bir sorun tespit edilmediği anda bu kod uyarısı sistemden silinir. Bu düzeltmenin yapılabilmesi için denetim süreci boyunca iş yerinde herhangi bir sahte bildirim tespit edilmemelidir. Ş kodunu alanlar için başlatılan denetim süreçleri ne kadar süreceği kesin olarak bilinmemekle beraber herhangi bir sorun tespit edilmediğinde bu kod kaldırılır.

Denetim süreci sonuçlanmadan Ş harfinin kaldırılabilmesi için iş yerinden sigorta bildirimi yapması talebinde bulunulabilir. Bu sayede durdurulan emeklilik yeniden bağlanarak devam ettirilir. Ancak sahte bildirim tespit edilirse bu süreç sonunda emeklilik hakkını kaybeden kişinin maaş aylığının kesilmesinin yanı sıra ödenen tüm aylıklarda geri istenir.