Halka Az Takvimi, Ekim 2023! Bu Hafta Hangi Şirketler Halka Arz Olacak?

Sermaye Piyasası Kurulu bülteni ile kontrol edilen ekim ayı halka arz takvimi merak konusu oldu. Bu hafta halka arz var mı, hangi şirketler halka arz olacak ve talep toplama tarihleri belli mi sorulara yanıt aranmaktadır.

Halka Az Takvimi, Ekim 2023! Bu Hafta Hangi Şirketler Halka Arz Olacak?

10 – 15 Ekim 2023 tarihleri arasında herhangi bir halka arz olup olmayacağı ve hangi tarihlerde talep girişleri olacağı gündemde yer alan en güncel konular arasında yer almaktadır. Bu soruların yanıtlarına haberimizin detayında yer verdik.

Halka Az Takvimi, Ekim 2023!

Halka arzın tanımına baktığımız zaman hisse senetlerini satışa çıkardığını ilan eden bir şirketin bütün yatırımcılara hissedar olma yolu açması olduğunu ifade edebiliriz. Bu halka arz işlemi şirketlerin ve bu şirketlerin sahip oldukları varlıkların küçük paylara bölünerek satışa çıkarılması olarak tanımlamak gerekmektedir.

Ayrıca halka arz genel olarak şirketlerin, öz kaynak yolu ile hisse senedi ihraç ederek fonlama sağlaması olarak da tanımlanabilir. Öte taraftan şirketlerin kaynak taleplerini karşılamak için yabancı kaynaklardan borç almasının da mümkün olduğunu vurgulamak gerekmektedir.

Halka arzın şirketler için kazandırdığı birçok avantaj da bulunmaktadır. Bu avantajlara baktığımız zaman mali yapıyı güçlendirir, finansman sağlar, prestij arttırır, likidite sağlar, değer artışı sağlar ve kredibiliteyi arttırır. Öte taraftan halka arz koşullarına baktığımız zaman Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile iletişime geçmek, aracı kurumlar ile iletişime geçmek ve şirket verilerinin Borsa İstanbul ve SPK uzmanlarınca incelenmesi olduğunu görüyoruz.

Bu Hafta Hangi Şirketler Halka Arz Olacak?

10 – 15 Ekim 2023 tarihleri arasında halka arz takvimi güncellendi. Takvimin güncellenmesi ile hangi gün halka arzın olacağı, hangi tarihlerde talep girişi yapılacağı ve hangilerinin açılacağı en çok sorulan sorular arasında yer aldı. Dolayısı ile bu hafta halka arz ile ilgili yaşanacak bütün gelişmelerin merak konusu olduğunu ifade edebiliriz.

Hangi halka arzın hangi tarihlerde olduğuna baktığımız zaman DOFER yapı malzemeleri A.Ş. işlem kodu DOFER olup talep toplama tarihi 10 – 11 Ekim, arz fiyatı 17,11 TL, lot sayısı 17.000.000, arz büyüklüğü 290.870.000 şeklinde olduğunu görüyoruz. DOFER’ ın dağıtım yöntemi tamamen eşit dağıtım olup iskonto oranı %25 (T1 – T2 kullanılabilir) konsorsiyum lideri gedik yatırımdır. Ayrıca DOFER’ da talep edilebilecek kurumlar hangileridir diye sorduğumuz zaman tüm aracı kurumlardan katılım sağlanabilir olduğu cevabını alıyoruz.

Katılıma göre kaç lot düşer şeklindeki soruya 2.400.000 katılıma 7 lot (120 TL), 2.700.000 katılıma 6 lot (103 TL), 3.300.000 katılıma 5 lot (86 TL), 4.100.00 katılıma 4 lot (68 TL) şeklinde yanıt verildiğini görüyoruz. DOFER’ da faaliyete baktığımız zaman şirket, Ankara’da demir ticareti, çelik hasır ve hazır demir üretimi yapan en güçlü firmalardan biri olarak sektörde yer aldığını görüyoruz. Ayrıca bünyesinde 130 kişinin istihdam ettiğini ifade edebiliriz.

Bir diğer halka arz olan MHR Gayrimenkul yatırım A.Ş. için işlem kodu MHRGY olup işlem tarihi 12 – 13 Ekim, arz fiyatı 4,30 TL, lot sayısı 207.000.000, arz büyüklüğü 890.100.000 şeklindedir. MHRGY’ nin dağıtım yöntemi tamamen eşit dağıtım olup iskonto oranı %9.60 (T1 – T2 kullanılabilir). Konsorsiyum lideri Yapı Kredi olup tüm arazı kurunlar katılım sağlayarak talep edebilirler. Öte taraftan faaliyete baktığımız zaman şirket, Maher yatırım Holding iştiraki olan Quick Sigorta A.Ş ve Corpus Sigorta A.Ş.’ nin 30.03.2021 tarihinde AND Anadolu Gayrimenkul Yatırımları A.Ş.’ yi devralarak ünvanını MHR Gayrimenkul Yatırımları A.Ş. olarak değiştirmiştir.

BORLEASE OTOMOTİV A.Ş. için işlem kodu BORLS olup talep toplama tarihi 11 -12 – 13 Ekim, arz fiyatı 25,29 TL, Lot sayısı 47.000.000 ek lot 4.700.000 , arz büyüklüğü 1.307.493.000, dağıtım yöntemi bireysel eşit dağıtım olup %85’ i bireysel yatırımcı %15’i kurumsal yatırımcı 4.700.000 ek lot tahsisatı belli değil, konsorsiyum lideri Ziraat Yatırım – Yatırım Finansman, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası şeklindedir. Talep edilecek kurumlar Ziraat, Yatırım Finansman, TSKB, Acar A1 Capital, Ahlatçı, Ak, Alb, Alnus, Ata, Alnetnatif, Anadolu, Bizim, Burgan, Deniz, Dinamik, Galata, Garanti, Gedik, Global, Halk, ICBC, ING, Investaz, İnfo, İntegral, İş, Marbaş, Meksa, Osmanlı, Philipcapital, Oyak, Piramit, Qnb, Şeker, Tacirler, Tera, Trive, Turkish, Ünlü, Vakıf ve Yapı Kredi’ dir. BORLEASE faaliyetlerine baktığımız zaman 2013 yılında kurulan Borlease Otomotiv’in ana faaliyet konusu gerek sahibi olduğu gerekse üçüncü kişi ve kurumlardan temin ettiği her türlü motorlu ve motorsuz araçlarla uzun süreli operasyonel Filo kiralama hizmeti ile kısa dönem araç kiralama hizmeti verdiğini görüyoruz.