EYT'yi kaçıranlara 3600 prim günü ile erken emeklilik kapısı açıldı! Formüller belli
EYT'yi kaçıranlar için yeni erken emeklilik kapısı 3.600 prim günü ile açılıyor. Erken emeklilik için formüller belli oldu.
SSK ve bağ-kur'lu fark etmeksizin milyonlarca çalışan erken emeklilik fırsatlarını araştırıyor ve değerlendirmek istiyor. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar için Geçtiğimiz günlerde kabul edilen EYT yasası sayesinde 5 milyona yakın vatandaş erken emeklilik fırsatı ile buluşmuştu. erken emeklilik hakkının daha fazla vatandaşa verilmesi için çalışmalar da devam ediyor. gelen son dakika haberi ile çalışanlara erken emeklilik fırsatlarına ilişkin yeni bir detay ortaya çıktı. Peki erken emeklilik kimleri kapsıyor? erken emeklilik şartları neler?
Türkiye'de SSK ve bağ-kur kapsamında milyonlarca çalışanın en büyük hayali erken emekli olmak ve belli bir yaşın üstündeki hayatını emekli maaşı alarak geçirmek. çalışanlar Bu sebeple erken emekli olabilmenin yollarını merakla takip ediyor. Peki erken emeklilik hakkı kimlere veriliyor? erken emekli olmak için şartlar neler? SGK mevzuatına göre erken emekli olmak için belirli bir prim yılı ve yaş şartını doldurmak gerekiyor. ancak 8 formülle erken emekli olmakta mümkün.
EMEKLİLİK YAŞINI ÖNE ÇEKEN FORMÜLLER
Çocuk avantajı: SSK ve bağ-kur'lu kadın çalışanları için emeklilik yaşını öne çekmenin en önemli formülü çocuk avantajı. sigortalı olduktan sonra dünyaya gelen her çocuk için 2 yıl borçlanma yapmak mümkün. üç çocukla sınırlı tutulan bu avantaj sayesinde Kadınlar 6 yıla kadar erken emeklilik hakkına sahip oluyor.
Askerlik borçlanması: Erkek sigortalılar için diğer bir avantaj ise askerlik borçlanması. 2 yıla kadar askerlik borçlanması ile emeklilik yaşını öne çekmek mümkün oluyor.
Kısmi emeklilik imkanı: Çalışanlar için erken emekliliği getiren diğer bir fırsat ise kısmı emeklilik imkanı oluyor. ancak kısmi emeklilikte yaş şartı ve prim günü sayısı şartı bulunuyor. 15 yıl sigortalılık süresini dolduran ve 3.600 gün primi olanlar kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 yaşında emekli olabiliyor. sigorta giriş tarihi 1999 sonrası olanlarda ise prim gün sayısı şartı 4.500 olurken yıl şartı ise 25'e yükseliyor.
Malulen emeklilik: Yine çalışırken iş gücünü %60 oranında Kaybedenler sağlık durumundan emekli olabiliyor. malulen emeklilik adı verilen bu sistemde en az 1800 gün prim gününü doldurmuş olmak gerekiyor. aynı zamanda önce SGK'dan hastaneye sevk almak ve Buradan da heyet raporu almak gerekiyor. Malulen emekli olanlar çalışamıyor.
VERGİ İNDİRİMİ: Engelliler için de erken emeklilik avantajı var. en az %40 engelli olanlar yaş şartına bakılmadan 15 yıl çalışma süresini ve 3600 gün prim sürecini doldurmaları durumunda vergi indiriminden faydalanarak erken emeklilik hakkına sahip oluyor.
YIPRANMA: Yıpratıcı ve ağır işlerde çalışanlar için de erken emeklilik fırsatı var. gazeteciler Madenciler gemi adamları Türk Silahlı Kuvvetleri Çalışanlara ve polisler gibi meslek gruplarında olanlar yıpranma payı alarak daha erken emeklilik fırsatını yakalıyor.
ANNEYE PRİM: Bakıma muhtaç düzeyde Engelli çocuğu bulunan anneler içinde erken emeklilik imkanı var. devlet annelerin 1 Ekim 2008 sonrası sigorta primlerine dörtte biri toplam prim ekliyor. aynı zamanda emeklilik yaş şartı üzerinden de bu prim düşürülüyor. Böylece 4 yıl çalışan bir anne 5 yıl çalışmış kabul ediliyor.
Yurt dışında yaşayanlara emeklilik avantajı: Emeklilik konusunda Avantajlı olan diğer bir grup ise yurt dışında yaşayanlar oluyor. yurt dışında yaşayan erkek sigortalılara 18 yaşından sonra çalıştıkları sigorta süreleri için satın alma hakkı veriliyor. kadınlar ise yurt dışında kaldıkları 18 yaşından sonraki süreleri satın alarak Türkiye'den emekli olabiliyor.
KISMİ EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ NE ZAMAN ÇIKACAK?
Erken emeklilik için beklenen diğer bir düzenleme ise kısmi emeklilik düzenlemesi. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim öncesinde yaptığı açıklamada emeklilik sistemini kolaylaştırmayı hedeflediklerini söylemiştin. hazırlıkları süren kısmı yemeklik düzenlemesinin ne zaman TBMM'ye geleceği henüz açıklanmadı.