Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor! Maaşlar yeni sistemle belirlenecek, aylık bağlama oranı düzenlenecek

Meclis’e sunulan 12. Kalkınma Planı ile birlikte emeklilik sistemi de değişiyor. Bu kapsamda emekli maaşları ve sistem sil baştan değişecek. 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası SSK ve Bağ-Kur’luların aylık bağlama oranı yeniden belirlenecek.

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor! Maaşlar yeni sistemle belirlenecek, aylık bağlama oranı düzenlenecek

Türkiye’nin gelecek 5 yıllık dönemi olan 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı Meclis’e sunuldu. Bu çerçevede emekli maaşları ve emeklilik sistemi baştan sona değişecek. SSK ve Bağ-Kur’luların aylık bağlama oranları yeniden belirlenecek ve çok prim ödeyenler artık daha yüksek emekli maaşı alacak.

Yeni emeklilik sistemi ile birlikte 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası için aylık bağlama oranı (AOB) yeniden belirlenecek. Yeni sistemde daha çok prim ödeyenler daha yüksek emekli maaşı alacak. Buna göre gün sayısı arttıkça, emekli maaş tutarı da artmış olacak. Daha sonrasında devreye girecek olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile birlikte vatandaşların çift maaş almasının da önü açılmış olacak. İşte detaylar…

AYLIK TUTARI NASIL BELİRLENECEK?

emekli-1.jpg

12. Kalkınma Planı ile birlikte emeklilik aylık bağlama sistemi değişecek. Böylece çalışma hayatındaki denge yeniden kurulacak ve evde engelli bireylere bakanlara da sosyal güvence sağlanacak.

Plan ile birlikte şu anda uygulanan üçlü bir aylık hesaplama yöntemi bulunuyor ve yıllara göre farklı aylık bağlama oranları uygulanıyor. Ancak plan ile birlikte yeniden düzenleme yapılacak. Bu noktada da kişilerin ödediği primler esas alınacak. Bu da kişilerin istihdamda kalma sürelerini artıracak.

EMEKLİLİK SİSTEMİ BAŞTAN SONA DEĞİŞECEK

Yapılacak olan reformlar ile birlikte elde edilen bilgilere göre ayrıca emekli olma kriterleri de yeniden belirlenecek ve burada yaşam süreleri de dikkate alınacak. Adil ve aktif pasif dengesini gözeten bir sistem ile aylık bağlama yöntemi ortaya çıkarılacak.

Öte yandan plan kapsamında SGK çatısı altındaki Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı kurumları arasında da norm birliği sağlanacak. Bu noktada ise Bağ-Kur prim şartı da 9000 günden 7200 güne çekilecek ve SSK ile eşitleme sağlanacak.