Haziran 2024 kira zam oranı belli oldu! Ev sahibi ve kiracılar dikkat

Türkiye istatistik kurumu tarafından mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile birlikte haziran ayı kira artış oranı da belli oldu. Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren Son dakika gelişmesinin detayları haberimizde…

Haziran 2024 kira zam oranı belli oldu! Ev sahibi ve kiracılar dikkat

Türkiye istatistik kurumu bugün Mayıs 2024 enflasyon oranlarını duyurdu. Bu açıklama ile birlikte haziran ayı kira artış oranları da netlik kazandı. Ayrıca hazine ve maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten de kira zammında yüzde 25 sınırı ile ilgili önemli açıklama geldi. Peki haziran ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

haziran-2024-kira-zam-orani-belli-oldu-ev-sahibi-ve-kiracilar-dikkat-1.jpg

KİRADA YÜZDE 25 SINIRI KALKIYOR MU?

Türkiye’de kira fiyatlarının fahiş düzeyde artması üzerine Pandemi döneminde yüzde 25 sınırlaması getirilmişti. Bir yıl süreyle getirilen yüzde 25 kiraz zam sınırı geçtiğimiz yıl sona erecekti ancak hükümet yeni bir karar alarak 1 yıl daha uzatmıştı. Kiraz zammı yüzde 25 sınır temmuz ayında sona eriyor. Hazine ve maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kirada yüzde 25 zam sınırı ile ilgili bugün önemli bir açıklamada bulundu. Bakan Şimşek düzenlemeyi uzatmak için bir çalışma olmadığını söyledi. Yani yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz’dan itibaren kalkacağı da kesinleşmiş oldu.

haziran-2024-kira-zam-orani-belli-oldu-ev-sahibi-ve-kiracilar-dikkat-2.jpg

HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE OLDU?

Artık Türkiye istatistik kurumu tarafından açıklanan enflasyon verileri ev sahibi ve kiracılar için de büyük önem kazandı. Çünkü bundan sonraki kira sözleşmeleri TÜFE rakamları üzerinden yapılacak. Bugün açıklanan enflasyon verileri doğrultusunda Haziran 2024 kira artış oranı da belli oldu. Haziran ayında kira artış oranı hala %20 besle sınırlı ancak dükkan kiralarında durum farklı oluyor. Haziran 2024 itibari ile yapılan hesaplamalara göre kira artış oranı yüzde 62,51 olarak gerçekleşti. Yani mevcut kira bedeli 20.000 TL olan bir dükkanın yapacağı kira artışı 12.502 TL oldu. Böylece yeni kira 32.502 TL’ye yükseliyor.

Haziran ayında bu artış oranı sadece dükkan kiraları için geçerli. Ancak 1 Temmuz’dan itibaren açıklanacak kira artış oranları ev kiraları için de geçerli olacak.