O ilde yoğunluk artmaya devam ediyor! İstila diyerek uyardı
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, Van’da çevre illere göre polen popülasyonun daha fazla olduğunu dile getirdi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, Van’da çevre illere göre polen popülasyonun daha fazla olduğunu ifade ederek, “Hastalarımız baş edemedikleri bir burun akıntısı, kaşıntı, öksürük, nefes darlığı, balgam ve göz yaşarması durumunda muhakkak göğüs hastalıkları ve alerji polikliniklerimize başvurması gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Atlı, Van’da mayıs itibarıyla kavak ağacı ve çimen kaynaklı polen istilası olduğunu kaydedip rahatsızlıklarla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını belirtti. Van’da yaz aylarının başlamasıyla birlikte özellikle kavak ağaçlarından yayılan polenler, alerjik rahatsızlığı bulunan vatandaşların sağlığını tehdit etmektedir. Van’da kavak ağacı popülasyonun fazla olması sebebiyle kent merkezine adeta polen yağmaya devam ediyor. Genellikle rüzgarlı havada yayılan polenler hayatı olumsuz yönde etkiliyor, alerjik hastalığı olan insanlar ise dışarı dahi çıkamıyor. Uzmanlar polenlerin yoğunluğunu artırdığı bu dönemlerde özellikle saman nezlesi, göz nezlesi ve astımı olan hastaların maske ve gözlük gibi önlemler almasını önemle vurguluyor. Uzmanlar, dışarı çıkma durumunda eve gelindiğinde ise duş alma ve dışarıda giyilen giysilerin değiştirilmesi tavsiyesinde de veriyor.
MASKESİZ DIŞARI ÇIKMASINLAR
Konuyla alakalı konuşan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, Van’da mayıs ayı itibarıyla kavak ağacı ve çimen kaynaklı bir polen istilası olduğunu belirtti. Kent merkezinde sabah saatlerinde bir polen yağmuruna şahit olduklarını dile getiren Dr. Atlı, “Bu durum hassas hastalarımızda çeşitli şikayetlere sebep olmakta. Özellikle saman nezlesi ’alerjik rinit’, göz nezlesi ‘alerjik konjonktivit’ ve alerjik astım bundan çok etkileniyor. Ayrıca bu durum cilt sağlığını da olumsuz etkiliyor. Özellikle hastalarımızın çoğu kaşıntıyla gelmektedir. Mayıs ve haziran ayının sonuna kadar bu şikayetler bize geliyor” ifadelerini kullandı. Polen alerjisinden korunmak için alınan önlemler konusunda da bilgiler aktaran Atlı, “Van’da kavak ağacı popülasyonun artması polen yağmurlarına sebep olmaktadır. Tabii ki ağaçlar çevremiz için çok önemli, öncelikle ağaçları da koruyalım. Ancak ağaçları korurken muhakkak sağlığımız da korumamız gerekiyor. Havalarda şöyle ağaçları korumamız gerekiyor. Yani ağaçları korurken sağlığımızı da korumamız gerekiyor. Özellikle hastalarımız evi havalandırma işini öğleden sonraya erteleyebilirler. Maskesiz dışarı çıkmasınlar, hassas hastalarımız gözlük takabilirler. Özellikle polenler yapışkan maddeler olduğu için eve geldiğimiz zaman giysilerimizi muhakkak özel bir odaya bırakmamız, mümkünse yıkamamız ve banyo yapmamız gerekiyor. Aksi takdirde şikayetlerin kronik bir şekilde devam etmesine neden olmaktadır...
VAN’IN DAĞLIK BİR BÖLGE OLMASINDAN KAYNAKLI
Bunun da en önemli sebebi Van’ın dağlık bir alan olmasıdır. Dağda yetişen bitkilerin süreklilik arz etmesidir. Örneğin Diyarbakır gibi yerler şu an yaz ayına geçmişken, burada bahar yeni başlıyor. Dağda yetişen çimenlerin de çeşitlilik arz etmesinden kaynaklı olarak etkilenim kronik bir hale gelebiliyor. Özellikle Van’da kavak ağaçları sürekli bir maruziyete sebep olmaktadır. Hastalarımız baş edemedikleri bir burun akıntısı, kaşıntı, öksürük, nefes darlığı, balgam ve göz yaşarması durumunda muhakkak göğüs hastalıkları ve alerji polikliniklerimize başvurması gerekmektedir. Özellikle yaşlı, gebe, çocuk ve bağışıklığında zayıflık olan hastalarımızın; geçmeyen öksürük, hırıltılı solun ve benzeri gibi şikayetlerde muhakkak aklımıza polen maruziyetine bağlı alerjik reaksiyonlar gelmelidir” ifadelerini kullandı.