Kalp krizi riskini 2 kat daha artıyor!

Havaların aşırı ısınması bazı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Sıcak çarpması vakalarının bir hayli artış gösterdiği günlerde bu defa kalp krizi riskine dikkat çekilmekte.

Kalp krizi riskini 2 kat daha artıyor!

Sıcaklık artışının özellikle ileri yaştaki bireylerde kalp krizi riskini tetiklediği ifade edildi. Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, 20 derecenin üzerindeki her bir derecelik sıcaklık artışının 65 yaş üstü bireylerde kalp krizi riskini yüzde 2 yükselttiğini ifade etti.

kalp-krizi-riskini-iki-kat-daha-artiriyor.jpg

Yurt genelinde aşırı sıcaklar devam ediyor. Sıcak çarpması gibi rahatsızlıklara sebep olan aşırı sıcak hava, kalp ve akciğer hastalığı olan kişilerde kardiyovasküler sorunları artırabilmekle beraber solunum yollarında da rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Konuya dair önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Servet Altay, mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcak havanın insan sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sıcak havanın kalp krizi, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu gibi sağlık sorunlarına sebep olduğunu söyleyen Altay, özellikle risk grubunda bulunan hastaların ve yaşlıların dikkatli olmaları uyarısını yaptı. Sıcak havaların vücudun ısı dengesini bozduğunu ve kalp sağlığını doğrudan etkilediğini söyleyen Altay, "20 derecenin üzerindeki hava sıcaklığı durumunda her bir derece sıcaklık artışında özellikle 65 yaş üstü bireyler için yüzde 2 oranında kalp krizi riskinin arttığı görülüyor. Sıcaklık ne kadar artarsa kalp krizini o kadar fazla görüyoruz. Bunun yanında hipertansiyon ve ritim bozuklukları ortaya çıkıyor. Ayrıca beyin kanaması gibi olumsuzlukları görebiliyoruz. O yüzden kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar çok dikkatli olacaklar” ifadelerini kullandı.

kalp-krizi-riskini-iki-kat-daha-artiriyor-001.jpg

Prof. Dr. Altay, sıcak havalardan korunmak için bol sıvı tüketilmesi ve yağlı gıdalardan kaçınarak hafif yemeklerle sebze ve meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Altay, günün en sıcak saatlerinde mümkün olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini de vurguladı.