Kafanızda ki bu dört belirtiye dikkat!

Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, Türkiye'de her 3 kişiden birini etkileyen faktör olarak ölümcül bir hastalıktır.

Kafanızda ki bu dört belirtiye dikkat!

Hipertansiyon baş ağrısı, kulak çınlaması gibi genel belirtiler veriyor fakat kronik yükseklikte bu belirtiler de olmayabiliyor. 'Sessiz katil' olarak da tanımlanan hipertansiyonun kafa bölgesinde görülen 4 önemli belirtisi bulunmaktadır.

kafanizda-ki-bu-dort-belirtiye-dikkat.jpg

Kronik kan basıncı yüksekliği olan hipertansiyon; kalp damar hastalığı, böbrek yetersizliği, kalp yetersizliği, beyin kanamaları ve felç için ana risk faktörü oluşturmaktadır. Bu sebeple hipertansiyonu erkenden teşhis etmek birçok hastalığın da önlenmesi için oldukça büyük önem taşımaktadır. Express'te yer alan bir habere göre sessiz katil hipertansiyonun kafada görülen 4 önemli belirtisi bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, tansiyonunuzun çok yüksek olması durumunda bu belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Hipertansiyonu olan çoğu insan herhangi bir semptom hissetmemektedir. Tansiyonunuzu kontrol etmek, yüksek tansiyonunuz olup olmadığını öğrenmenin en iyi yolu olacaktır. Hipertansiyon tedavi edilmezse böbrek hastalığı, kalp hastalığı ve felç gibi diğer sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Kan basıncınız 180/120 veya daha yüksekse semptomları fark etmeye başlarsınız.

1- Şiddetli baş ağrıları,
2- Bulanık görme veya görme değişiklikleri,
3- Burun kanaması,
4- Kulaklarda uğultu oluşması durumudur.
Bununla birlikte, WHO diğer potansiyel işaretleri şu şekilde maddeleştirdi:

Göğüs ağrısı
Baş dönmesi
Nefes almada zorluk
Mide bulantısı
Kusma
Endişe
Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
Anormal kalp ritmi
Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız ve yüksek tansiyonunuz varsa derhal yardım talebinde bulunun. Hipertansiyonu tespit etmenin tek yolu bir sağlık uzmanına kan basıncını ölçtürmek olacaktır. Kan basıncını ölçmek hızlı ve acısız bir işlmedir. Her ne kadar bireyler otomatik cihazlar kullanarak kendi tansiyonlarını ölçebilseler de, riskin ve ilgili durumların değerlendirilmesi için bir sağlık uzmanının değerlendirmesi önem taşımaktadır.