Denize giren çocuğunuzda bu belirtiler varsa dikkatli olmalısınız

Uzmanlar, omurganın ‘S’ ve ‘C’ halinde eğriliğine neden olan skolyozun erken tanısında, ebeveynlerin denize giren çocuklarının vücutlarını iyi gözlemlemelerinin oldukça önem taşıdığını dile getirdi.

Denize giren çocuğunuzda bu belirtiler varsa dikkatli olmalısınız

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Bozduman, Dünya Skolyoz Farkındalık Ayı nedeniyle bilgilendirmeler yaptı. “Radyolojik olarak 10 derecenin üzerinde bir eğrilik tespit edilmesi durumunda skolyoz tanısı konulur” şeklinde konuşan Bozduman, en sık görülen grubun ergenlik çağında olduğunu belirtti, bu durumu da ailelerin çoğunlukla gözden kaçırdığını söyledi.

denize-giren-cocugunuzda-bu-belirtiler-varsa-dikkatli-olmalisiniz.jpg

Türkiye’de skolyoz görülme sıklığının yüzde 1 ila 3 arasında bölgesel olarak değiştiğini ifade eden Bozduman, “En sık ergenlikte görülüyor. Genellikle bu çocukları aile hekimleri ya da beden eğitimi öğretmenleri aileleri uyararak bize gönderiyor. En sık semptomu omuz dengesizliği ve kolları ile vücut arasında asimetrinin olması” ifadelerini kullandı. Skolyoz sonucu S ve C şeklinde eğrilikler oluştuğunu dile getiren Bozduman, “Omurga bel ya da sırt bölgesinden eğrildiği zaman ikincil olarak onu kompanse etmek için bir eğrilik daha oluşur. Bu eğrilik ‘S’ halini alır. Aslında problem bir bölgedeyken, ilerleyen yüklemelerle iki bölgeye taşmış olur. ‘C’ eğriliklerde ise bu kompansasyon mekanizması çalışmaz, hasta bir tarafa kaykılarak gelir” dedi.

denize-giren-cocugunuzda-bu-belirtiler-varsa-dikkatli-olmalisiniz-001.jpg

Bozduman, skolyoz tedavisiyle alakalı ise, “İlk değerlendirilmesinin ardından gerekli radyolojik tetkikleri yaparak tanısını koyup tedavisini seçiyoruz. Tedavi yaşa ve dereceye göre değişir. Küçük yaşlarda sıklıkla fizik tedavi ve korse tedavisi gibi yöntemleri tercih ediyoruz ama belli bir derecenin üzerine çıkan belli yaş gruplarına özel cerrahi yöntemler uygulayabilmekteyiz” şeklinde ifadeler kullandı. Skolyozda erken tanının önemini vurgulayan ve aileleri bu konuda uyaran Bozduman, “Antalya’mız tatil kenti olduğu için, çocuklarımızı vücutları çıplakken görme şansımız artıyor. Burada ailelerin dikkatli bir gözlemi erken tanı ve tedavi birçok çocuğu ameliyat olmaktan kurtaracaktır. Bunun için ailelerin gözlemlemeye dikkat etmesi gerekiyor. Çocukları denize girerken omuz ile kürek kemiklerinin seviyeleri eşit mi, kolları vücutları arasındaki asimetri var mı, kalça dengeleri simetrik mi diye gözlemlemeleri ve bir fark ettikleri zaman mutlaka ortopedi ve travmatoloji uzmanına görünmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.