Demir eksikliğiniz varsa bu tavsiyeleri dikkate almalısınız

Kurban Bayramına sayılı günler kala Gıda Mühendisi Dr. Hilal Demirkesen Bıçak'tan et tüketimine ilişkin altın değerinde tavsiyeler verdi.

Demir eksikliğiniz varsa bu tavsiyeleri dikkate almalısınız

Bayram sofralarının vazgeçilmezi kavurmayla alakalı doğru bilinen yanlışları anlatan Demirkesen Bıçak, demir eksikliği sorunu yaşayanların eti nasıl tüketmesi gerektiğini doğru şekliyle anlattı. Kurban Bayramında sofraların başkahramanı şüphesiz ki et olmaktadır. İnsan vücudu için en önemli bir protein kaynağı olan et, özellikle Kurban Bayramında bilinçsizce tüketilince bazı olumsuzlukları da beraberinde getirebilmektedir. Kurban eti tüketirken, sağlık için dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hilal Demirkesen Bıçak, kurban eti nasıl tüketilmeli, yanında neler tüketilmeli, et nasıl muhafaza edilmeli gibi önemli soruları büyük bir özenle cevapladı.

demir-eksikliginiz-varsa-bu-tavsiyeleri-dikkate-almalisiniz.jpg

ETİN TÜKETİM AŞAMASINA DİKKAT EDİLMELİ

Kurbanlığın kesilmesinden sonra etinin tüketim aşamalarını anlatan Hilal Demirkesen Bıçak, “Kurban etinin kesildikten sonra belli bir süre dinlenmesi gerekmektedir. Kurbanlık kesildikten sonra rigor mortis diye ifade edilen bir kıtlık safhası başlamaktadır. Bu süreç yaklaşık 12-24 saat devam eder. Bu safha atlatılmadan etler tüketilirse sindirim açısından güçlük oluşmakta ve et lezzet özelliği olarak da istenmeyen yapıda olmaktadır” ifadelerini kullandı.

demir-eksikliginiz-varsa-bu-tavsiyeleri-dikkate-almalisiniz-001.jpg

PORSİYONLARDA AŞIRIYA KAÇILMAMALI
Bayramda porsiyonlarda aşırıya kaçılmaması gerektiğini vurgulayan Hilal Demirkesen Bıçak, “Büyükbaş ve küçükbaş hayvanları karşılaştırdığımızda besin değeri olarak yakındır. Temel fark yağ oranıdır. Küçükbaşlar, genel olarak büyükbaşlara kıyasla daha fazla yağ içeriğine sahiptir. Doymuş yağ içeriği daha yüksektir. Kolesterol düzeyi küçükbaş hayvanlarda daha fazladır. Kalp damar rahatsızlığı olan bireylerin doğru pişirme yöntemi kullanarak ve porsiyon miktarına dikkat ederek tüketmesi gerekir” dedi.