SGK’dan Onay Çıktı! 7200 günle 5 yıl erken emeklilik geliyor

5 yıl erken emeklilik onayı SGK'dan çıktı. 1 milyondan fazla kişiye erken emeklilik yolu açılıyor.

SGK’dan Onay Çıktı! 7200 günle 5 yıl erken emeklilik geliyor

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni erken emeklilik düzenlemesi hayata geçiyor. Özellikle EYT'yi eksik primle kaçıran küçük esnaf Artık erken emekli olacak. 7200 prim düzenlemesi ile tam 1 milyon kişiye Erken emeklilik geliyor. SGK'dan onay çıktı, gözler TBMM'ye çevrildi. Peki 7200 prim son durum ne? 5 yıl erken emeklilik ne zaman çıkacak?

Türkiye'deki çalışma hayatının Zorlu koşulları nedeniyle milyonlarca vatandaş bir an önce emekli olmak ve düzenli gelire kavuşmak istiyor. TBMM'de geçtiğimiz yıl onaylanan EYT yasası bu konuda milyonlarca kişiye adeta erken emeklilik vizesini çıkarmıştı. Şimdi ise gözler yeni düzenlemelere çevrildi. TBMM'de 1 milyondan fazla kişiye erken emeklilik yolu açacak 7200 prim düzenlemesi oylanmayı bekliyor. Peki bu düzenleme kimleri kapsıyor? 5 yıl erken emeklilik kimlere çıkacak?

7200 PRİM DÜZENLEMESİ TBMM’DE

Emeklilik sisteminde yapılacak yeni düzenlemeler, milyonlarca vatandaşın hayatını etkileyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur'lu vatandaşların prim gününün 7200'e düşürülmesi ve ev kadınlarının emekliliği konusundaki çalışmaların sürdüğünü resmen dile getirdi. Bu açıklamalar, ikinci EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) süreci için geri sayımın başladığını gösteriyor.

1-milyon-kisiye-erken-emeklilik-basvuru-yapana-maas-baglanacak-2.jpg

BAĞ-KUR'LU VATANDAŞLARA PRİM GÜN İNDİRİMİ

Bağ-Kur'lu vatandaşlar için prim günlerinin 9000'den 7200'e düşürülmesi yönündeki çalışmalar hızla devam ediyor. Bu düzenleme, 2023 yılında EYT'den emekli edilen 1 milyon 850 bin kişiden sonra, 2024 yılında SSK'lılardan emekli olacak 500 bin kişi ile birlikte daha geniş bir kitleyi kapsayacak. Bağ-Kur prim eşitlemesi olarak adlandırılan bu işlem, vatandaşların emeklilik sürecini kolaylaştırmayı hedefliyor.

EV KADINLARININ EMEKLİLİĞİ

Emeklilik konusunda çıkacak kararları dört gözle bekleyen bir diğer grup da ev kadınları. Ev kadınlarının erken emekli olabilmesi için maliyet hesapları yapılmakta ve çeşitli düzenlemeler üzerinde çalışılmaktadır. Bu düzenlemeler sonucunda, ev kadınları daha az primle ve çocuk sayısına göre erken emekli olabilecekler.

EMEKLİ MAAŞLARINDA EŞİTSİZLİK GİDERİLECEK

Emeklilik sistemindeki mevcut eşitsizlikler de gündemde. 3 bin 600 gün prim ödeyerek emekli olan vatandaşlar ile 10 bin 80 gün prim ödeyerek emekli olan vatandaşların emekli maaşları şu anda 10 bin TL seviyesinde. Yapılan çalışmalarla, bu eşitsizliğin giderilmesi ve daha adil bir emeklilik maaşı düzenlemesi yapılması bekleniyor.