EYT’yi kaçıranlar üzülmesin erken emeklilik şansları var! Erken emeklilik için altın değerinde 7 formül
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayanlar emeklilik fırsatını kaçırdığını düşünerek üzülse de erken emeklilik için 7 formül bulunuyor. EYT yasasıyla birlikte çok sayıda kişinin yüzü gülmüştü. Ancak yararlanamayanlar da olmuştu.
EYT’yi az farkla kaçıranlar büyük bir üzüntü yaşarken erken emeklilik için formüller de araştırılıyor. Emekliliği erkene çekmenin yolları araştırılırken bunun için neler yapılması gerektiği ve gerekli olan şartlar ile bu konudaki tüm detaylar merak ediliyor. EYT’yi kaçıran vatandaşlar için erken emekli olmanın yolları var mı? EYT’yi kaçıranlar erken emeklilikten nasıl faydalanabilir? EYT’yi kaçıranlar emekliliğini erkene çekebilir mi? İşte tüm detaylar…
MİLYONLARCA KİŞİ EYT’DEN YARARLANABİLDİ
EYT yasasıyla birlikte yaklaşık 2 milyondan fazla kişi yaşa takılmadan emekliliğine kavuştu. Şartları sağlayan sigortalılar erken emekliliğe hak sahibi olurken EYT için 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olmak ve kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş ve 7 bin prim günü şartını doldurmak gerekiyor. EYT2den yararlananlar kadar EYT’yi belirli şartları sağlayamayıp kaçıranlar da oldu. İstenen şartları sağlayamayan sigortalılar EYT yasasından yararlanamadı. Sabah'ta yer alan habere göre, belirli şartları sağlayanların daha az primle veya daha erken yaşta emekli olabilecekleri belirtiliyor. Bununla ilgili detaylar da merak ediliyor.
ERKEN EMEKLİLİK İÇİN 7 FORMÜL
EYT’den yararlanamayan vatandaşlar için erken emeklilik konusunda 7 formül olduğu belirtiliyor. Sıralanan bu formüllere göre çocuk avantajı başta geliyor. Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanmak imkanı bulunduğu belirtiliyor. Söz konusu bu imkanın 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazandırdığı aktarılıyor. Bu durumda yaşı ve yılı dolmuş olan bir anne eğer 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor. Buradaki tek şart ise çocukların sigortadan önce doğmuş olması. Erkeklerde ise askerlik süreleri yaşı geriye çekerken bunun yanında prim kazanma imkanı da vermektedir. Bu kapsamda sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geri çekmektedir. Kısmi emeklilik ismi de verilen yöntemde ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olma hakkına sahip olabiliyor. Burada devreye giren yaş şartı ise kadınlarda 58, erkeklerde 60’tan başlamaktadır. Söz konusu bu imkan 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerlidir. Bu tarihten sonrası için ise prim 4500’e yıl şartı da 25’e çıkıyor. Çalışırken iş yapma gücünü en az yüzde 60 kaybedenler ise sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyorlar. Bu durumda en az 1800 gün prim yeterli oluyor. Engelli çalışanlar ise en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmaksızın 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olabilmektedir. Yıpranma hakkı da bu sıralama da yer alıyor. Buna göre ağır işlerde çalışanlar, gazeteciler, madenciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanların sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek işe girişi geriye çekerek emeklilik imkanına kavuşabilmektedir. Anneye prim de bu maddeler arasında. Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine eklenmektedir. Bu süre yaş şartından da düşülmektedir.