Kurbanlık et nasıl saklanır? Etler bu yöntemle taptaze kalıyor

'Kurban eti nasıl saklanır?' sorusu bayrama az bir zaman kala araştırılıyor. 2024 senesinde Kurban Bayramı, 16 Haziran Pazar günü başlayacak.

Kurbanlık et nasıl saklanır? Etler bu yöntemle taptaze kalıyor

4 gün sürecek olan bayram 16-17-18-19 Haziran tarihlerinde idrak edilecek. Bayramda kesilen etlerin özellikle doğru şekilde saklanması etin bozulmasını önlemek için önem taşıyor. Ayrıca kesim sonrası etin yeşermemesi ve kokmamasını da sağlamak gerekmektedir.

kurbanlik-et-nasil-saklanir-etler-bu-yontemle-taptaze-kaliyor.jpg

DOĞRU ŞEKİLDE MUHAFAZA EDİLMELİ
Kurban etinin uzun süre tüketilebilmesi için doğru şekilde muhafaza edilmesi önem taşımaktadır. Kurban etinin porsiyonlara ayrılarak temiz kaplara konması ve saklanmadan önce dinlendirilmesi gerekmektedir. Etlerin bozulmadan uzun süre dayanması ve daha lezzetli olması için aşağıdaki yöntemi denemenizde fayda var. Kurbanda en sık yapılan bu hata etlerin bozulup kokuşmasına sebep olmaktadır. Yeni kesilen etleri bir torbaya veya bir kabın içerisine doldururlar ve ağzını da sıkı sıkı kapatırlar. Hava sıcak, etler sıcak... Kurban kesim yerinden eve gidene kadar bile etler yeşerir, bakteri üretir ve maalesef koku üretir. Bu eti çok yüksek ısıda pişirdiğinizde bakterilerin öleceğini düşünebilirsiniz fakat bu doğru olduğu düşünülen bir yanlış olmakla beraber bu yöntemle kötü koku da etten uzaklaşmayacaktır. Böyle bir durumda sene boyunca kötü kokulu et yemek zorunda kalacaksınız.

kurbanlik-et-nasil-saklanir-etler-bu-yontemle-taptaze-kaliyor-001.jpg

1 GÜN DİNLENDİRİLMELİ
Etleri birbirinden uzak olacak şekilde yan yana dizerek bir kabın içerisine koyun. Mümkünse üzerini örtmeyin fakat çok sinek varsa nemli bir bezle hava alacak şekilde örtebilirsiniz. Eve gittikten sonra dolabınızın bir kısmını ayırın. Etler üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirin ve 1-2 saat aralıklarla etleri ters düz yaparak her tarafının soğumasını sağlamalısınız. Mümkünse 1 gün mümkün değilse en az 6 saat bu uygulamayı yaparak etleri dinlendirin. Ete kıyma veya kuşbaşı gibi yapacağınız işlemleri tüm bunları yaptıktan sonra yapmaya başlamalısınız. Etler daha sonra nasıl kullanılmak isteniyorsa derin dondurucuda öyle muhafaza edilmesi gerekmektedir; eğer kıyma olacaksa kıyma, kuşbaşı ise kuşbaşı ve de bonfile olacaksa da bonfile olarak poşetlere konup düzgün bir şekilde saklanması gerekmektedir. Hava almayacak şekilde temiz buzdolabı poşetlerinde ağzı kapalı olarak paketlenen etler, buzlukta 1 yıl kadar bozulmadan muhafaza edilebilmektedir.