Güneş çarpmasına dikkat! İlk belirtiler...

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcakları yurdun dört bir tarafında görülmeye devam ediyor.

Güneş çarpmasına dikkat! İlk belirtiler...

Birçok hastalığa davetiye çıkaran aşırı hava sıcaklıkları neticesinde en çok görülen durum ise güneş çarpması oldu. George Washington Üniversitesi'nden Dr. Leana Wen güneş çarpmasının en yaygın belirtilerini ve alınması gereken önlemleri bir bir anlattı.Hava sıcaklıklarının yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle beraber sıcak çarpması tehlikesi yaşanıyor. Henüz haziran ayında olmamıza rağmen ülke genelinde rekor sıcaklıklar başladı. Yaz sıcaklıkları artarken birçok kişi sıcak çarpmasının tehlikeli durumu hakkında yeterli bilgiye hala sahip değil. İşte sıcak çarpmasının belirtileri ve almanız gereken önlemler haberimizde yer alıyor.

gunes-carpmasina-dikkat-ilk-belirtiler.jpg

CNN'de yer alan bir habere göre, George Washington Üniversitesi'nden acil durum doktoru ve klinik doçent Dr. Leana Wen sıcak çarpması ve buna karşı alınacak önlemler hakkında önemli bilgiler aktardı. Sıcak çarpması hakkında bilgiler aktaran Dr. Leana Wen, "Sıcak çarpması tıbbi bir acil durumdur. Hızlı bir şekilde ölümcül olabileceği için derhal tedavi edilmelidir. Vücudun normalde sıcaklığını kontrol etme ve düzenleme kapasitesi vardır. Bu mekanizma aşırı çalıştığında sıcak çarpması meydana gelir. Vücut ısısı hızla yükselir ve kişi soğuyamaz. İç sıcaklığınız 10 ila 15 dakika içinde hızla 41 dereceye veya daha yükseğe yükselebilir. Böyle bir durumda kişinin kafası karışabilir, başı dönebilir ve baygınlık hissedebilir. Konuşmayı geveleyebilir ve bilinçlerini kaybedebilirler. Hatta nöbet geçirmeye ve anormal kalp atışlarına bile başlayabilirler" ifadelerini kullandı. Çevrenizde bu belirtileri yaşayan biri varsa hemen hastaneye gitmesi gerekmektedir.

gunes-carpmasina-dikkat-ilk-belirtiler-001.jpg

Wen: Kişiyi gölgeli, serin bir alana taşıyın. Boynunuza, koltuk altlarınıza ve kasıklarınıza soğuk, ıslak bezler veya buz torbaları koyun ve giysilerinizi soğuk suyla ıslatın. Acil servis çalışanları gelene kadar o kişinin yanında kaldığınızdan emin olun. Şeklinde konuştu.