Gelinlerin beline bağlanan kırmızı kuşağın anlamı bambaşka çıktı
Türk örf ve adetleri oldukça çeşitli ve yöreye göre değişkenlik gösteren türden. Kız isteme, söz, nişan, kına gecesi ve düğünlerde çeşit çeşit adetler yerine getiriliyor ve her biri yörelere göre farklılık gösterebiliyor.
Düğünlerde en sık rastlanan ise gelinin beline bağlanan kırmızı kuşak oluyor. Nasıl ki nişan törenlerinde gelin ve damadın nişan yüzüklerine kırmızı kurdele takılması bir gelenek haline gelmişse düğün gününde gelinin beline bağlanan kırmızı kuşakta hemen hemen her yöre görülebilen ve uzun yıllardır devam eden bir adet. Her ne kadar bu durum ‘bekaret’ olarak yorumlansa da aslında bu geleneğin çok eski yıllara dayandığı belirtiliyor.
GELİNİN BELİNE BAĞLANAN KIRMIZI KUŞAK
Türk örf ve adetlerine göre evlenecek olan kadınların beline düğün günü kırmızı bir kuşak bağlanıyor. Gelinliğin üzerine bağlanan bu kuşağın anlamı merak edilirken çoğu kişi bu kuşağın kadının bekaretini temsilen bağlandığını düşünüyor. Ancak bu kuşağın anlamı tamamen farklı. Düğün günü gelinin beline bağlanan bu kuşağın eski bir geleneğin izlerini taşıdığı belirtiliyor.
MUTLULUK VE BEREKET GETİRMESİ İÇİN TAKILIYOR
Kız isteme töreni, söz, nişan, kına gecesi ve düğünlerde çok sayıda örf ve adetler yerine getirilmektedir. Evlilik törenlerinde çok çeşitli gelenek ve göreneklere sahip olan Türk toplumunda özellikle de yıllardır devam eden gelenekler hala sürdürülüyor. Bunlardan biri de kız alma töreni oluyor. Gelin alma töreni de denilen bu törende damat ve ailesi gelini ailesinin evinden dualar eşliğinde çıkarıyor. Bu tören sırasında kızın ağabeyi, babası veya aile büyüklerinden biri gelinin beline kırmızı bir kuşak bağlıyor. Uzun yıllardır sürdürülen bu geleneğin anlamı çoğu kişi tarafından yanlış bilinirken bekareti temsil ettiği sanılan bu kırmızı kuşak aslında mutluluk ve bereket getirmesi için takılıyor. Öte yandan nişan törenlerinde de gelin ve damadın parmaklarına takılan alyanslara bağlanan kırmızı kurdelenin de aynı anlamı taşıdığı belirtiliyor.