Aman dikkat! Karpuzdan zehirlenmeyin

Yazın en güzel meyvelerinden biri de bildiğimiz gibi karpuz. Hem lezzeti hem de faydası sebebiyle yediden yetmişe herkesin severek tükettiği meyvelerden biri fakat doğru seçim yapılmadığında gıda zehirlenmesine yol açabilmektedir.

Aman dikkat! Karpuzdan zehirlenmeyin

Bu sebeple doğru karpuz seçimi sağlığınız açısından önem taşıyor. İşte tadınızın kaçmaması için dikkat etmeniz gereken noktalar.

ama-dikka-karpuzdan-zehirlenmeyin.jpg

Yazın en sevilen meyvesi fakat dikkat edilmezse zehirlenmeler meydana gelebilir. Aşırı nitrat alımı gıda zehirlenmesine sebep olmaktadır. Karpuz tüketirken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de nitrat oranıdır. Bunu evde ölçmenin bir yolu bulunmakta. ATV Ana Haber'e konuşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, "Mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, kendini kötü hissetme gibi durumlar özellikle bir riskli gıda tüketildikten sonra birkaç saat sonra bu belirtiler meydana çıkmışsa o gıdadan şüphelenmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.

ama-dikka-karpuzdan-zehirlenmeyin-001.jpg

Göbek kısmında boşluk olan karpuzları yemeyin. Büyüme hormonu taşıyan karpuzlar açıldığında ortasında boşluklar görülebiliyor. Büyüme hormonu da zehirlenmelere neden olabilmektedir. Ayrıca karpuz kesildiğinde kabuk kısmının rengi de önem taşımaktadır. Hafif karpuzlardan uzak durulmalı. Hafif karpuz almayın, her zaman ağır karpuzları tercih edin yoksa zehirlenebilirsiniz. Karpuzdaki nitrat seviyesinin fazla olup olmadığını anlamanın bir yolunu TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez paylaştı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, "Bu yaz döneminde bol miktarda tükettiğimiz karpuzda da gerek verim gerekse kalite açısından bazı girdilerin kullanılması bir zorunluluk. Bunlardan biri gübre diğeri ilaç. Nitrat düzeyi dahil gerekli ölçümlerin yapılması bir gereklilik. Karpuz kesildiğinde eğer kenarlarında sarılık varsa, o karpuz tüketilmemeli. Karpuzu bir bardak suya atıp 10 dakika beklediğimizde eğer karpuzdaki o su pembeleşirse orda da aşırı nitrat düzeyi var" şeklinde ifadeler kullandı.