Domuz böbreği nakledilen hastadan aylar sonra kötü haber

Domuz böbreği nakledilen ilk hastaydı. O hastadan aylar sonra üzücü bir haber geldi. Dünya manşetlerinde geniş yer bulan bu haber 62 yaşındaki Rick Slayman’ın hayatını kaybettiği haberiydi. Slayman, operasyondan 2 ay sonra vefat etti.

Domuz böbreği nakledilen hastadan aylar sonra kötü haber

ABD’de yapılan bir operasyon uzun süre konuşulmuş ve takip edilmişti. 62 yaşındaki bir hastaya geçtiğimiz Mart ayında genetiği değiştirilmiş bir domuzdan böbrek nakli yapılmıştı. O hastadan üzücü bir haber geldi. 62 yaşındaki hastanın operasyondan 2 ay sonra hayatını kaybettiği öğrenildi. Yapılan açıklamada ise ölümün yakın zamanda yapılan naklin bir sonucu olduğuna dair herhangi bir gösterge bulunmadığı belirtildi.

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ DOMUZDAN İNSANA BÖBREK NAKLİ YAPILDI

Operasyon, geçtiğimiz Mart ayında ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Boston kentinde yer alan Massachusetts Hastanesi’nde gerçekleşti. Bu operasyonda, 62 yaşındaki Rick Slayman’a genetiği değiştirilmiş domuzdan alınan böbrek nakledildi. Operasyondan iki ay sonra Slayman’ın vefat haberi geldi. Slayman’ın ölümüyle ilgili hastaneden açıklama yapıldı.

domuz-bobregi-nakledilen-hastadan-aylar-sonra-kotu-haber.jpg

NAKİL AMELİYATI 4 SAAT SÜRMÜŞTÜ

Genetiği değiştirilmiş domuzdan Slayman’a yapılan böbrek nakli 4 saat sürmüştü. Operasyonun yapıldığı hastane ise bu operasyonu hastalara daha kolay ulaşılabilir organlar sağlama arayışında önemli bir kilometre taşı olarak nitelendirmişti. Slayman’a yapılan nakildeki böbrek, insanlara zararlı genleri çıkarmak ve uyumluluğu artırmak için genetik olarak düzenlenmiş bir domuzdan sağlanmıştı. Aynı zamanda insanları enfekte etme potansiyeline sahip olan domuzlara özgü virüsler de etkisiz hale getirilmişti. Slayman’ın ölümünün ardından açıklama yapan Massachusetts Hastanesi, ‘Hastane nakil ekibi, Rick Slayman’ın ani ölümünden derin üzüntü duymaktadır. Ölümün yakın zamanda yapılan naklin bir sonucu olduğuna dair elimizde herhangi bir gösterge bulunmamaktadır.’ dedi.