Anoreksiya hastalığı nedir? Anoreksiya belirtileri ve tedavisi
Yeme bozukluğu olarak tanımlanan bir hastalık olan Anoreksiya Nervoza ile ilgili detaylar araştırılıyor. Hastalığın belirtileri ve tedavisi de en çok araştırılanlar arasında. Bu hastalık, yemek yememe hastalığı olarak da bilinmektedir.
Anoreksiya Nervoza hastalığı ile ilgili yapılan anketlerde bu hastalığın genç kızlarda yüzde 1 oranında görüldüğü kaydediliyor. Yemek yememek, çok az uyumak fakat uyku veya yemekten enerji almadan çok aktif bir hayat yaşamaya çalışma belirtileri gösteren bu hastalık, özellikle genç kadınlarda yüksek oranda görülmektedir. Bu hastalık hem bedeni hem de zihni etkileyen psikolojik bir bozukluktur. İşte Anoreksiya Nervoza hastalığı ile ilgili tüm detaylar…
ANOREKSİYA NERVOZA NEDİR?
Temel olarak yeme bozukluğu olarak tanımlanan bir hastalık olan Anoreksiya nevroza, Bulimia nevroza hastalığı ile de oldukça benzerlik taşımaktadır. Yemek yememek, çok az uyumak ancak uykudan ve yemekten enerji almadan çok aktif bir hayat yaşamaya çalışma belirtileri gösteren bir rahatsızlıktır. Bu hastalık özellikle de genç kadınlarda görülmektedir. Bu hastalığa sahip olan insanlar fazla kilolu olma korkusuna sahiptir veya fazla kilolu olduklarını düşünürler. Bu hastalığı yaşayan kişiler ya çok az yemek yeme ya da hiç yemek yememe eğiliminde olurlar. Çağımızın hastalığı olarak bilinen ve oldukça tehlikeli olan bu rahatsızlık çok az yemek yeme veya hiç yemek yememe sebebiyle hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. Bu hastalık kişide hormon seviyelerinde değişikliğe de sebep olabilmektedir.
ERKEN TANI VE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ
Az yemek yeme hatta hiç yemek yememe durumu ortaya çıktığı için enerjisiz ve güçsüz kalma ve sürekli üşüme belirtileri ortaya çıkar. Yemek yememe durumu kişinin abartılı bir şekilde zayıf olmasına sebep olur. Bu hastalığın beden sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerini durdurmak için erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Hastaların tedavi edilmemesi durumunda bu hastalık kronikleşebilir. Bu hastalık genellikle 15-25 yaş aralığındaki gençlerde görülmektedir. Tedavi olunmaması durumunda hayatını kaybetmeye kadar gidebilen sonuçlar doğurur. Ölüm sebebi ise genellikle hastalığa bağlı ek olarak gelişmiş olan başka hastalıklardır. Bu hastalıklar kemik erimesi, kalp rahatsızlıkları ve böbrek hasarı şeklinde örneklendirilebilir.