Aman dikkat! Yoğun eklem ağrısıyla kendini gösteriyor

Özellikle çocuklarda yaygın olarak gözlemlenen ve beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19 son günlerde yetişkinleri de etkilemeye başladığı öğrenildi.

Aman dikkat! Yoğun eklem ağrısıyla kendini gösteriyor

Tıbbi Mirobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya’nın aktardığı bilgiye göre, yetişkinlerde şiddetli eklem ağrısı ve şişlikle seyreden bu durum farklı hastalıklarla da karıştırılabiliyor. Parvovirüs B19’un kronik bir hastalığı olmayan çocuk ve yetişkinlerde hafif seyirli olduğunu belirten Topkaya önemli açıklamalar kaydetti.

aman-dikkat-yogun-eklem-agrilarisiyla-kendini-gosteriyor.jpg

İLKBAHAR VE YAZ AYLARININ BAŞINDA ORTAYA ÇIKIYOR

Parvovirüs B19 hastalığı hakkında konuşan Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, "Bazı kişilerde sinirleri, eklemleri veya kan sistemini etkileyen ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Anemisi olan veya bağışıklık sistemi zayıf olanlarda kan sayımında ciddi bir düşüşe neden olabilir” ifadelerini kullandı. Parvovirüs B19 çocuklarda sıklıkla ‘tokatlanmış yanak’ döküntüsüyle seyreden Beşinci Hastalığın sebebi. Bununla birlikte yetişkinlerde de görülebiliyor. fakat bulaştığı kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişken olan belirtilerle seyreden hastalıklara sebep oluyor. Yaklaşık her 3 ila 4 yılda bir küçük Parvovirüs B19 salgınları meydana geldiğini dile getiren Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya salgınların kış sonu, ilkbahar ve yaz başlarında ortaya çıktığını önemle vurguladı.

aman-dikkat-yogun-eklem-agrilarisiyla-kendini-gosteriyor-001.jpg

YOĞUN EKLEM AĞRILARI

Özellikle son günlerde yoğun eklem ağrısı şikayetiyle başvuran yetişkin sayısında da artış gözlendiğini belirten Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Topkaya, konuyla alakalı “Hastalık her 10 kişiden 2'sinde belirtisiz seyreder. Ateş, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, döküntüler ve eklem ağrıları sık karşılaşılan belirtilerdir. Bunun yanında çocuklarda ve yetişkinlerde hastalık farklı şikayetlerle seyrediyor. Parvovirüs B19 enfeksiyonu yüzde kırmızı döküntülere neden olur (tokatlanmış yanak). Döküntü, ateş ve baş ağrısı gibi semptomlardan birkaç gün sonra ortaya çıkar ve çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülür. Yüzdekilerden sonra göğüs, sırt, kalça veya kol ve bacaklarda da döküntüler ortaya çıkabilir. Döküntüler özellikle ayak tabanlarında kaşıntılı olabilir. Genellikle 7 ila 10 gün içinde kaybolur ancak birkaç hafta boyunca tekrarlayabilir. Birçok eklemde ağrı ve şişlik gelişebilir ki da bu şikayetler yetişkinlerde ve kadınlarda çocuklara göre daha sık görülür. Bazı yetişkinlerde ise yalnızca eklem ağrısı görülür. Genellikle ellerde, ayaklarda veya dizlerde hissedilen eklem ağrısı 1 ila 3 hafta sürer. Ancak hastanın durumuna göre bu şikayetlerin aylarca ya da daha uzun sürdüğü durumlar da gözlemlenmektedir ” şeklinde konuştu.

HAMİLELER DİKKATLİ OLMALI
Parvovirüs B19’un kronik bir hastalığı olmayan çocuk ve yetişkinlerde hafif seyirli olmakla birlikte bazı kişilerde sinirleri, eklemleri veya kan sistemini etkileyen ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğine ışık tutan Topkaya, “Parvovirüs B19 enfeksiyonu açısından risk altında bulunanların başında hamileler geliyor. Bununla birlikte bağışıklık sistemi zayıflamış olan, orak hücre hastalığı ve talasemi gibi kan hastalıkları olan kişiler, lösemi veya diğer kanser hastaları, organ nakli gerçekleştirilmiş kişiler, HIV enfeksiyonu olanlar da risk altında. Enfeksiyon, anemisi olan veya bağışıklık sistemi zayıf olanlarda kan sayımında ciddi bir düşüşe neden olabilir. Yüzdeki ‘tokatlanmış yanak’ şeklindeki döküntü tanı koydurucudur” ifadelerini kullandı.