Stresi azaltmak için duşta bunu yapmalısınız

Bir doktor, duşta stresi azaltmak için hepimizin daha çok yapması gereken bir şey olduğunu dile getiriyor.

Stresi azaltmak için duşta bunu yapmalısınız

Bu, ağlamak. Son araştırmalar duşta ağlama eylemini kadınların erkeklerden neredeyse beş kat daha fazla yaptığını göstermektedir. Klinik Psikolog ve Nöropsikolog Dr. Amber Johnston duşta ağlamanın zihin ve beden için faydalarını tek tek anlattı. Yeni araştırmalar, duşun ağlamak için en popüler yerlerden biri olduğunu ortaya koymuş oldu. Bu araştırmaya göre kadınlar duşta ayda 5,3 oranında ağlarken erkekler ise 1,3 oranında ağlıyor.

stresi-azaltmak-icin-dusta-bunlari-yapin.jpg

Daily Star'da yer alan bir habere göre, Klinik Psikolog ve Nöropsikolog Dr. Amber Johnston ve Danışman Georgina Sturmer, insanların duşta neden ağladığını ve bunun sizin için neden iyi olduğunu açıklamak için Rains to You (STY) ile röportaj yaptı. STY'ye göre insanların %74'ü duşta ağlıyor. Bir konuşmacı şu ifadeleri kullandı: "Duş genellikle sadece düşüncelerimizle baş başa kaldığımız rahatlatıcı bir alandır. Çoğu kişi bunu günü düşünmek, şarkı söylemek veya bazıları için gözyaşı dökerek duygularını açığa çıkarmak için uygun bir an olarak kullanır. Sıcak duş almanın ve ağlamanın, bedendeki ve zihindeki gerilimi azaltmak, bedeni daha büyük bir rahatlama durumuna döndürmek ve ruh halini yükseltmeye yardımcı olan kimyasalları teşvik etmek için üstel bir etkisini görmek mümkündür. Bu deneyimden sonra kişi daha iyi, rahatlamış ve muhtemelen uykuya hazır olabilir. Ayrıca, ağlama anlarının ardından vücudunuza hızlı bir soğuk su tutulduğunda vücudun canlandırarak güne başlamaya hazır olabilirsiniz. Gün boyu her türlü duyguyu yaşıyoruz. Çoğu zaman bu duyguları keşfetmeye veya ifade etmeye ihtiyaç duyarız. Ağlamak, vücudumuzun bastırılmış duygularımızı serbest bırakmasının ve kendimizi sakinleştirmesinin doğal bir yoludur. Fakat yine de ihtiyaç duyduğumuzda gözyaşı dökmek konusunda kendimizi her zaman rahat hissetmiyoruz. Gözyaşlarımızın uygunsuz, utanç verici veya bir zayıflık belirtisi olduğunu hissedebiliriz. Bu genellikle büyürken özümsediğimiz mesajlara dayanır. Ya da çevremizdeki toplumun beklentileri. Dolayısıyla bu, duygularımızla bağlantı kurabileceğimizi ve gözyaşlarımızın akmasına izin verebileceğimizi hissettiğimiz özel bir an bulmamıza yol açabilir. Duşta olduğumuzda, bu günlük yaşamın dikkat dağıtıcı unsurlarından uzaklaşmak için bir fırsattır. 7/24 bağlantıda olduğumuz ve çoğu zaman 'gösteride' olduğumuz bir dünyada, duş gerçekten kendimizle başbaşa olduğumuz az sayıdaki yerden biri olabilir. Bu mahremiyet ve bağlantı duygusu, duygularımızla bağlantı kurma konusunda kendimizi rahat hissetmemize yardımcı olabilir…

stresi-azaltmak-icin-dusta-bunlari-yapin-001.jpg

Gözyaşlarının kendisi, çok fazla stres hormonunun (kortizol) veya ek toksinlerin detoksu gibi davranabilir. Kortizolün vücut sisteminden dışarı salınmasıyla ağlama, parasempatik sinir sisteminin (veya gevşeme tepkisinin) aktive edilmesiyle bağlantılıdır. Bu, savaş ya da kaç tepkisinin tam tersidir ve bu nedenle artan gerilim durumuna karşı doğal bir panzehirdir." Ağlamanın "hem ruh halini yükseltebilen hem de doğal ağrı kesici görevi görebilen doğal endorfinleri serbest bıraktığını, aynı zamanda iyi bir ağlamanın ardından daha büyük bir rahatlama hissine (veya belki de uykululuğa) yol açtığını" ifadelerini kullandı.


SOĞUK DUŞUN FAYDALARI

Kas gevşemesine yardımcı olur ve kas ağrısını veya gerginliğini hafifletir,
Daha iyi hissetmenizi sağlayan bir kimyasal olan oksitosin salgılayabilir,
Sıcak duştan sonra vücut uykuya elverişli bir sıcaklığa soğur ve daha kolay dinlenmenizi sağlar. Dopamin salgılayabilir, enerji artışı ve dikkat odağını teşvik ederek iyi hissettiren bir etki bırakabilir, Soğuk duşlar ruh halinizi iyileştirmek için endorfin salgılayabilir, Soğuk su dolaşımı iyileştirebilir ve kalp atış hızını artırabilir, yorgunluğu ve iltihabı azaltabilir, Fiziksel ve psikolojik dayanıklılık oluşturmaya yardımcı olmaktadır.