Havaların ısınmasıyla akıllara o tehlike geldi!

Havaların ısınmasıyla beraber kene vakaları yeniden vatandaşların gündeminde.

Havaların ısınmasıyla akıllara o tehlike geldi!

Kene sayılarında artış gözlemlenirken Kurban Bayramı'nın da yaklaşmasıyla büyükşehirlerde akıllara kene tehlikesi tekrar geldi. Belediye yetkilileri İstanbul'daki kenelerin şu an için kırım kongo virüsünü taşıma özelliğinin olmadığını dile getirdi. Yaz aylarının gelişiyle beraber bunaltan sıcaklar bir yandan da keneler tekrar gündemdeki yerini aldı. Havaların ısınmasıyla beraber ortaya çıkan kenelerle alakalı tehdit oldukça merak ediliyor.

havalarin-isinmasiyla-akillara-o-tehlike-geldi.jpg

NTV'de yer alan bir habere göre; acil servislerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) görülmeye başlandı. Anadolu'da kene vakalarındaki artış akıllarda İstanbul'da da benzer bir tablonun olup olmadığı sorusu yerini aldı.
Uzmanlar İstanbul'da kenelerin hastalık taşımadığını ifade ediyor. Fakat kentte hem kenelerle hem de sivrisineklerle mücadele iki ay erken başlamış oldu.
Uzmanlar, vücutta keneyle karşılaşıldığında vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini söylüyor. Çünkü ateş, baş dönmesi ve kas ağrıları gibi şikayetlerle başlayan hastalık süreci ölümle sonuçlanabilmektedir. Uzmanlar kene riski bulunan yerlerde dikkatli olunmasını tavsiyesinde bulunuyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan, kenelerin hastane ortamında çıkarılması gerektiğinin altını önemle çizdi. "Kendimiz çıkartırsak tamamını çıkaramayabiliriz" ifadelerini kullanan Akhan, "Orada parçalanırsa vücuda girecek virüsün artmasına sebep olabilir."

havalarin-isinmasiyla-akillara-o-tehlike-geldi-001.jpg

Kenenin açık bulduğu her yere yapışabileceğini söyleyen Akhan, pantolon gibi koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini soyledi. İstanbul'da hastalık yayan kene ve sivrisineklerle mücadele çerçevesinde ekipler 611 personelle risk barındıran noktaları ilaçlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık Dairesi Başkanı Önder Yüksel Eryiğit, kentteki kenelerin şu anda kırım kongo virüsünü taşıma özelliğinin olmadığını dile getirdi. Yine de tedbirli olunması gerektiğini dile getiren Eryiğit, "Kene ihbarı bize geldikten sonra o alanda ilaçlama yapılır" ifadelerini kullandı.