Sessiz tehlike! Kadınlarda daha fazla görülüyor
Dünyada önlenebilir ölüm sebepler arasında ilk sırada yüksek tansiyon yer almaktadır.
Kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olan yüksek tansiyon hastalığına dair yapılan çalışmalara göre yüksek tansiyonun; felç riskini 7 kat, kalp yetersizliği riskini 6 kat ve kalp damarlarında damar sertliği riskini 4 kat arttırdığı bilgisi yayınlandı. Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, “Dünya Hipertansiyon Günü”nde hastalıkla alakalı bilinmesi gereken önemli bilgileri paylaştı. Dünya genelinde her yaştan milyonlarca insan ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen yüksek tansiyon (hipertansiyon) ile mücadele etmektedir. Her yıl 17 Mayıs ise, “sessiz katil” olarak da adlandırılan hipertansiyonla ilgili farkındalık oluşturmak için “Dünya Hipertansiyon Günü” olarak anılmaktadır. Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, toplumun hipertansiyon hakkındaki farkındalığının yükselmesinin koruyucu önlemler alınması, erken teşhis ve etkili tedavi yöntemlerinin uygulanması açısından hayati önem taşıdığını ifade ederek hipertansiyon hakkında bilinmesi gerekenleri paylaştı. Yapılan çalışmalara göre yüksek tansiyonun; felç riskini 7 kat, kalp yetersizliği riskini 6 kat ve kalp damarlarında damar sertliği riskini 4 kat arttırdığı uyarısını önemle yapan Prof. Dr. Hamza Duygu, “Yüksek tansiyonlu hastalarda kan basıncını 1-2 mmHg düşürmek bile kalp damar hastalıklarından ölümleri önemli ölçüde azaltıyor” dedi.
Dünyada erişkin nüfusun yüzde 26’sının yüksek tansiyonla yaşadığını ve bu oranın 2025’te yüzde 29’a çıkacabileceğinin öngörüsünün yapıldığını söyleye Prof. Dr. Hamza Duygu Türkiye’de yapılan çalışmalara göre de toplumda hipertansiyon sıklığının yüzde 32 civarında olduğunu belirtti Prof. Dr. Hamza Duygu, “Kadınlarda yüzde 36, erkeklerde yüzde 27.5 görülen yüksek tansiyon oranları yaş ilerledikçe artıyor” ifadelerini kullandı.
35-64 yaş arası grupta yüksek tansiyon sıklığının erkeklerde yüzde 35, kadınlarda yüzde 50 olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hamza Duygu, 65 yaş ve üzeri grupta ise bu oranların; erkeklerde yüzde 67,2, kadınlarda ise yüzde 81,7 olduğunun altını önemle çizdi.