Türkiye'nin başına aylarca bela olacak! El Nino gitti kardeşi La Nina geldi

Türkiye’yi son 2 yıldır kasıp kavuran Süper El Nino bitti. Ama çok sevinmeyin çünkü şimdi de La Nino belası geldi.

Türkiye'nin başına aylarca bela olacak! El Nino gitti kardeşi La Nina geldi

Super El Nino hava sistemi son iki yıldır tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir etki göstermişti. Nihayet beklenen haber geldi. Él Nino etkisini kaybediyor. Ancak yerine kardeşi La Nina geliyor. Peki La Nina hava sistemi ne anlama geliyor?

Prof. Dr. Doğan Yaşar, son iki yıldır tüm dünyayı kasıp kavuran Él Nino hava sistemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Él Nino etkisinin yavaş yavaş kaybolduğunu belirten Yaşar, hemen ardından ise La Nina geleceğini dile getirdi.

5 HAZİRAN'A KADAR MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE SICAKLIKLAR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ege Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının artarak kıyı kesimlerde mevsim normallerinin 1 ila 3 derece, iç kesimlerde ise 4 ila 8 derece üzerine çıkacağını bildirdi.

BÖLGE BÖLGE SICAKLIK TAHMİNLERİ

Ege Bölgesi'nde tahmin edilen en düşük ve en yüksek hava sıcaklıkları şu şekilde:

İzmir: 31-35 derece

Aydın: 36-41 derece

Çanakkale: 29-35 derece

Balıkesir: 34-40 derece

Manisa: 35-41 derece

turkiyenin-basina-aylarca-bela-olacak-el-nino-gitti-kardesi-la-nino-geldi-1.jpg

SÜPER EL NİNO'NUN ETKİLERİ

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, geçen yıl yaşanan Süper El Nino'nun etkilerinin hâlâ devam ettiğini belirtti. Süper El Nino'nun okyanusların aşırı ısınması anlamına geldiğini ve Türkiye'de de hava sıcaklıklarının bu nedenle yüksek seyrettiğini ifade etti. "Geçen nisan ayı, 4.3 derece ile ortalamaların üstünde geçti. Türkiye'de nisan ortalama sıcaklığı 12 derecedir, ancak geçen nisan 16.3 dereceyi gördük," dedi.

LA NİNA DÖNEMİ VE SICAKLIK TAHMİNLERİ

Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Süper El Nino yavaş yavaş etkisini kaybediyor," diyerek, bunun ardından La Nina döneminin geleceğini belirtti. "Bu sıcaklığa aldanmayalım. Yavaş yavaş hava sıcaklıkları tekrar normale dönecektir. Bu yaz sıcaklık rekorları kırılabileceğine pek katılmıyorum. Süper El Nino devam ederse olabilir ama büyük ihtimalle La Nina yani soğumaya dönüş olacak," ifadelerini kullandı.