Milyonlar Bekliyordu! 1999 Sonrası Erken Emeklilik Teklifi TBMM’de Onaylandı

Türkiye’de emeklilik sistemi sil baştan değişiyor. 1999 sonrası sigorta girişi olanlara erken emeklilik fırsatları Meclis’e geldi.

Milyonlar Bekliyordu! 1999 Sonrası Erken Emeklilik Teklifi TBMM’de Onaylandı

Türkiye’de emeklilik sisteminde reform iddiaları uzun süreden beri gündemdeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme getirdiği konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hazırlıkları tamamladı. Prim ve yaş indirimi düzenlemesi TBMM’ye sunuldu. Erken emeklilik fırsatları özellikle 8 Eylül 1999 sonrası işe girişi olanlara sağlanacak. Milyonlarca kişiyi kapsayacak olan yeni erken emeklilik düzenlemesine ilişkin son dakika gelişmeleri haberimizde…

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi geçtiğimiz yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiş ve milyonlarca kişi için erken emeklilik hakkı çıkmıştı. 8 Eylül 1999 öncesi SGK girişi olanlara emeklilik fırsatı tanıyan EYT düzenlemesiyle çok sayıda vatandaş emekli olurken şimdi de ikinci EYT fırsatı geldi. Hem staj ve çıraklık mağdurları hem de kıl payı EYT’yi kaçıranları kapsayacak olan yeni düzenleme hayata geçiyor. TBMM’ye kanun teklifi sunuldu. İşte ikinci EYT son dakika gelişmeleri…

milyonlar-bekliyordu-1999-sonrasi-erken-emeklilik-teklifi-tbmmde-onaylandi-1.jpg

İKİNCİ EYT DÜZENLEMESİ TBMM’YE SUNULDU

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesini eksik primi nedeniyle kaçıranlar için ikinci EYT düzenlemesi geliyor. SSK ve BAĞ-KUR prim eşitlemesi olarak bilinen bu düzenleme çalışma ve Sosyal güvenlik bakanlığı tarafından hazırlandı. Yeni EYT düzenlemesi olarak adlandırılan prim indirimi düzenlemesi sayesinde küçük esnafa erken emeklilik fırsatı gelecek. Sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olan küçük esnafın prim gün sayısı 7200’e düşürülecek.

milyonlar-bekliyordu-1999-sonrasi-erken-emeklilik-teklifi-tbmmde-onaylandi-2.jpg

1800 GÜN PRİM İNDİRİMİ İLE 5 YIL ERKEN EMEKLİLİK

SSK ve BAĞ-KUR prim eşitlemesi düzenlemesi küçük esnafı kapsıyor. Bu düzenlemeyle birlikte bağ kurlulara 1800 gün prim indirimi uygulanacak bu sayede de beş yıl erken emeklilik hakkı verilecek. Aynı zamanda staj ve çıraklık mağdurları da düzenleme kapsamına alındı. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde kapsam dışı bırakılan staj ve çıraklık mağdurları yeni yeni düzenlemeyle birlikte erken emeklilik fırsatına sahip olacak. İlk etapta 1.600.000 kişinin emeklilik dilekçesi vereceği düzenleme TBMM’ye sunuldu.

Yakın zamanda düzenlemenin Meclis’te kabul edilmesi ve milyonlarca kişi için erken emeklilik fırsatlarının hayata geçmesi bekleniyor. Önümüzdeki günlerde çalışma ve Sosyal güvenlik bakanlığı da konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapacak.