Çekişmeli ve Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma davaları,çekişmeli veya anlaşmalı olarak gerçekleştirilir. Çekişmeli boşanma davaları; çiftlerin nafaka, tazminat, velayet konularında veya boşanma konusunda anlaşamadığı durumlarda açılan dava türleridir.
Boşanma davaları,çekişmeli veya anlaşmalı olarak gerçekleştirilir. Çekişmeli boşanma davaları; çiftlerin nafaka, tazminat, velayet konularında veya boşanma konusunda anlaşamadığı durumlarda açılan dava türleridir. Anlaşmalı boşanma davası, genellikle tek celsede sonuçlanan her iki tarafın boşanmak ve boşanmaya dair konularda anlaşmaya vardığı davalardır.
Çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarına göre çok daha uzun sürmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları, genellikle tek celsede sonuçlanan kısa süreli dava türleridir. Ancak çekişmeli boşanma davaları,1 yıl ile 1,5 yıl kadar sürebilir. Bunun yanı sıra tüm davalarda, mahkemenin yoğunluğu, dava türü ve tebligat süresi gibi durumlarda sürede değişiklik göstermesine neden olur. İstanbul Kartal avukat olarak çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davalarında, uzman ve profesyonel olarak hizmet vermekteyiz.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Yapılan araştırmalara göre son yıllarda boşanma davalarında, çok fazla artış görüldüğü gözlenmiştir. Boşanma davaları, Aile Mahkemesi’nde görülen davalardır. Aile Mahkemesi’nin bulunmadığı yerlerde hukuk mahkemesi de boşanma davalarında görevli olabilir.
Boşanma davası için çiftlerden birisinin, dava dilekçesi ve gerekli diğer evrak ve belgeleri hazırlayarak Aile Mahkemesi’ne başvuru gerçekleştirmeleri gerekir. Ayrıca boşanma davalarında, dava açılırken harcın yatırılması zorunludur.
Boşanma davalarında, sürecin daha hızlı ilerleyebilmesi ve işlemlerin prosedüre uygun şekilde yapılabilmesi için Kartal boşanma avukatı iletişime geçerek yardım alabilirsiniz. Boşanma davalarında, her iki tarafın da avukatı varsa davaya katılma zorunlulukları yoktur. Ancak dava açanın boşanma avukatıyok ise davaya katılma zorunluluğu bulunur.
Boşanma Sebepleri
Boşanma nedenleri olarak birçok durum gösterilebilir. Evliliklerin yasal olarak sonlandırılması için kanunda yer alan özel boşanma sebeplerinin bulunması gerekir. Anlaşmalı boşanma davalarında, çiftlerin mahkemeye herhangi bir boşanma sebebi göstermelerine gerek yoktur. Ancak çekişmeli boşanma davalarında, çiftlerin boşanma için sebebini ortaya koymaları gerekir. Boşanma sebepleri şunlardır:
· Zina
· Akıl hastalığı
· Haysiyetsiz hayat sürme
· Terk nedeni ile boşanma
· Şiddet
Eşlerden biri evlilik birliği devam ederken başka biriyle cinsel birliktelik yaşaması durumu, zina nedeniyle boşanma nedeni olarak kabul edilir. Kişilerin kanunen boşanmadıkça başka bir kişiyle cinsel veya duygusal ilişki kuramazlar.
Eşlerden birinin diğerinin hayatına kast etmek, kötü muamelede bulunması sebebi ile açılan boşanma davalarında, dava hayata kast sebebiyle açılır. Cana kast, karşı tarafa kötü muamele, onur kırıcı davranış ve sözleri de kapsar. Haysiyetsiz hayat sürme sebebiyle boşanma davalarında, karı kocadan herhangi biri diğer eşi toplum içerisinde rencide edici suç işlerse açılan boşanma davalarıdır.
Haysiyetsiz yaşam genel olarak kadın satmak, hırsızlık, sapıklık gibi durumları kapsar. Boşanma sebepleri hakkında detaylı bilgi için boşanma avukatı ile iletişime geçilmesi ve yardım alınması daha faydalı olacaktır. Belirtilen haysiyetsiz yaşam, akıl hastalığı nedeniyle boşanma gibi özel boşanma nedenlerinin dışında evlilik birliğinin sarsılmış olması halinde de genel boşanma nedeni olarak gösterilerek dava açılabilir.