Ameliyattan çıkar çıkmaz güvercinlere koştu

Şanlıurfa’da güvercin tutkunu hasta, ameliyattan çıkar çıkmaz burnu bandajlı halde soluğu güvercinlerin sergilendiği handa aldı.

Ameliyattan çıkar çıkmaz güvercinlere koştu
Şanlıurfa’da bulunan Kuşçular Hanında haftanın 6 günü farklı cinsteki güvercinler borsa ismi verilen metotla ihale usulü satışa sunuluyor. İhaleleri izlemeye gelen bazı vatandaşlar kendi sağlıklarını bile ikinci planda tutuyor. Gün içinde ameliyat olan ve dinlenmesi gereken Ahmet Kaya isimli bir vatandaş, akşam hasta yatağından kalkıp ihaleyi izlemeye geldi.

 

Güvercin sevdalıları bir araya geliyor


Türkiye'nin farklı illerinden Şanlıurfa'ya gelen vatandaşlar, karışma yani uçarak başkasına ait güvercinleri aralarına katıp kendi evlerine getirme yoluyla tutukları güvercinleri akşam saatlerinde hana getirip ihale kafesine bırakıyor. Burada aracılık yapan kişi ise borsa adıyla ifade edilen sistemle güvercinleri yüzde 10’luk pay katarak ihale yoluyla vatandaşların beğenisine sunarak satıyor. Güvercinler bazen cinsi ve özelliğine göre 15 liradan, 40 bin liraya kadar alıcı bulduğu belirtildi.

 

Ameliyatlı halde ihaleyi izlemeye geldi


Burnundaki bir rahatsızlık nedeniyle gün içinde ameliyat olmak zorunda kalan Ahmet Kaya, enfeksiyon riskine bile aldırış etmeden hana gelerek ihaleleri takip etti. Güvercin sevgisiyle büyüdüğünü belirten Ahmet Kaya, 4 yaşından itibaren güvercin sahibi olduğunu, şimdilerde ise çocuğu gibi gördüğü güvercinleri yemeden yedirdiğini, içmeden içirdiğini söyleyerek bu sevginin kendisini ameliyatlı halde yataktan bile ettiğini söyledi.

Ameliyat masasında güvercin halüsinasyonu gördü

Ameliyat sırasında narkozlu haldeyken halüsinasyonlar görüp ameliyat boyunca bir kaç güvercin tuttuğunu gördüğünü anlatan Kaya, “Sedyeye uzandım. Ameliyata girdiğim an narkozlu halde baygınken 3 ya da 4 tane güvercin tutuğumu gördüm. Öyle bir sevda ki ameliyat halinde bile aklımdan geçen hep hayvan sevgisiydi. Acaba kuşlarımı yemledim mi, yavruları iyi mi, aç mı, susuz mu diye sürekli kendimden geçiyordum. Hep onları düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

Kendi yemediğini güvercinlerine yediriyor


Güvercinlerin ağzı ve dili olmadığını fakat onların da Allah'ı olduğunu söyleyen Kaya, “Buna nazaran da kötü oluyor insan. Güvercinlerim susuz kaldı mı diye hep düşünüyorum. Yemin ederim ki yemedim onlara yedirdim, içmedim onlara içirdim. Bunu niye yapıyorum, tabi sevdası için. Ayrıca vebali boynumuza girmesin diye yapıyorum” şeklinde konuştu.

 

Güvercin sevgisinin bir başka olduğunu belirten Ahmet Kaya, “Güvercine bakabilecek kardeşlerime tavsiye ederim. Sevdası güzeldir. İnsan yatalak halinde bile bu sevdadan vazgeçemiyor” dedi.

 

Haftanın 6 günü ihale yapılıyor


Kuşçular Hanında haftanın 6 günü güvercin ihalesi olduğunu söyleyen Kaya, “Güvercin severler burada buluşuyorlar. Burada güvercinlerini diğer insanların beğenisine sunuyorlar. Herkesin zevki başkadır. İsteyen istediği güvercini alıyor. Şanlıurfa’da güvercin karışması oluyor. Diyelim ki benim güvercinimi bir arkadaşım tutmuş, getirip burada ihaleye sunuyor. Ben de onun güvercinini tuttuğumda yine buraya getirip ihaleye sunuyorum. Bu şekilde ihale ile isteyen istediği güvercine sahip olabiliyor. Güvercin ile dostluğumuz pekişiyor. Gençlere de tavsiyem kötü alışkanlıklarından uzak kalmak istiyorlarsa güvercine beslemeye yönlensinler, güvercin beslesinler” açıklamasında bulundu.

 

"Güvercin sevgisi paradan önde geliyor"


Sevgiye fiyat biçilmediğini ama güvercinlerin fiyatlarının cinsine göre değiştiğini söyleyen Kaya, “Öyle güvercin var ki 5 bin, 6 bin, hatta bazen 40 bin lirayı bile bulanlar oluyor. Son olarak Osmaniye'de güvercin festivali düzenlendi. Orada Şanlıurfalı İnci Mehmet diye tanınan bir kardeşimizin güvercini kazandı, 40 bin lira değerindeydi. Kendisi Şanlıurfa’da yetiştiriyor. Başkaları 40 bin lira verdi ama o satmadı. Nasıl altın, gümüş, bakır, demirin farklı bir şekilde değeri varsa güvercinlerin de rengi, deseni ve güzelliğiyle değeri var. Sevgiye fiyat biçilmez. Sevgi için ne kadar versen de göze gelmez” diyerek güvercinin kendileri için önemini vurguladı.