Van Bölge Hastanesi'nde kapalı kalp ameliyatı dönemi

Van Bölge Hastanesi'nde bir dönem Van İhtisas Hastanesi'nde olduğu gibi Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Cerrahisi Hastanesi'nden gelen Kardiyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Ahmet Çelebi 5 kapalı kalp ameliyatını başarıyla gerçekleştirildi.

Van Bölge Hastanesi'nde kapalı kalp ameliyatı dönemi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (EAH) kapalı kalp ameliyatları başarıyla gerçekleşti. Çocuklarda görülen (VSD) kalp deliği, SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa ameliyatsız anjiyo ile kapatıldı. 


İstanbul’da bulunan Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çelebi, Van ve bölge illerde kalp ameliyatı bekleyen 5 çocuğa kapalı kalp anjiyosu yapmak için Van’a geldi. Daha önce açık kalp ameliyatı olarak yapılan kalp karıncalığı arasında geniş bir delik ile kalp kulakçığı arasında iki geniş delik kasıktan girilerek kapatıldı. 


Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çelebi, İspanya, İran, Kore ve Almanya başta olmak üzere birçok yurt dışına gidip bu konularda konferanslar verdiklerini belirterek, "Kapalı kalp ameliyatının önemi, öncelikle hastanın konforudur. Çünkü göğüs açılmıyor, cerrahi bir işlem geçirmiyor, yoğun bakımda kalmıyor, tüpe bağlı olarak solunum desteği gerekmiyor, hastanede kalış süresi çok kısa oluyor. Bunun yanında diğer ameliyatlara göre sadece enfeksiyon değil, ameliyatla ilgili bir çok riskler de söz konusu olmuyor. Ayrıca ameliyattan sonra kan verilmesi, kan gerekliliği, kan reaksiyonları gibi birçok bakımdan olumlu sonuçları açık kalp ameliyatından daha yüksektir" dedi.




Kapalı ameliyatın hastaya birçok avantaj sağladığını ifade eden Çelebi, "Bu tür ameliyatlar yapıldıktan sonra hasta genelde bir hafta hastanede kalır. Kapalı ameliyatın bir günlük bir işlemi var, açık ameliyatın ise bir haftalık bir süreci var. Bu süreç zarfında yoğun bakımda anne ve babanın bekleyişinin yanında çocuk için psikolojik travmalara da sebebiyet vermektedir. Şuan yapmış olduğumuz ameliyatta ise anne ve baba hastasının başında beklemekte ve onunla sohbet edebilmektedir" ifadelerini kullandı.


Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastane Yöneticisi Operatör Dr. Ümit Haluk İliklerden ise ‘Akademik İlerleme Projesi’ kapsamında Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çelebi’nin ekibiyle Van’a geldiğini ifade ederek, "Hocamız ekibiyle birlikte Van’da ilk defa VSD anjio transkateter müdahale dediğimiz ve halk arasında kalp üfürümleri ve kalp deliklerini ameliyatsız bir şekilde kapattılar. Kendilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.


Hedeflerinin proje kapsamında Türkiye ve dünyaca ünlü hocaları ekibiyle birlikte Van’a getirmek olduğunu dile getiren İliklerden, "Amacımız, burada hocalarımızın vaka yapmaları, vakayı gerçekleştirmeleri ve bu kapsamda hemşire ve personelimize deneyimlerini aktararak dolayısıyla halkımızın daha kaliteli bir hizmet almasını ve uzmanlarımızın da bu işi burada devam ettirmelerini sağlamaktır. Bu kapsamda çevre il ve ilçelerden de branşlarıyla ilgili uzman hekimlerinde projemize katılmalarını istiyoruz" dedi.