Doğalgaz faturasını düşürmenin yollarını mı arıyorsunuz..

Ülke genelinde sert yüzünü göstermeye başlayan kış, doğalgaz faturalarını da kabartacak. Enerji tasarrufu ile ev ekonomisinde %50 tasarruf sağlanabileceğini belirten Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin; “Artan doğalgaz fiyatları ile birlikte daha da yükselecek faturalara karşı önlem için en etkili yol enerji tasarrufu. Konutlarda enerji tasarrufunun ilk kuralı ise ısı yalıtımından geçiyor” dedi.

Doğalgaz faturasını düşürmenin yollarını mı arıyorsunuz..

EV EKONOMİSİNDE ISI YALITIMIYLA %50 TASARRUF

Enerjinin yaklaşık yüzde 37’si konut gibi yaşam alanlarında tüketiliyor. Ayrıca tüketilen toplam enerjinin yaklaşık yüzde 80’i ısıtma ve soğutma için harcanıyor. Yükselen doğalgaz fiyatları ile birlikte evlerin enerji ihtiyacı bu kış faturaların da ısısını artıracak. VERİMDER araştırma departmanının yaptığı hesaplamalarda, “ısı yalıtımı uygulayan yapılarda” konut başına yıllık 2000 TL’ye  varan tasarruf sağlamak mümkün.

VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin; “Enerji Bakanlığımızın da sadece kamu binaları değil Türkiye’deki tüm konutları enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda uyardığı ve bu konuda önlemler almak amacıyla projeler geliştirdiği bir gerçek. Enerji verimliliğini başta yapılarda olmak üzere hayatın her alanında birincil öncelik olarak belirleyen VERİMDER olarak tüm bireyleri enerji ve ısı tasarrufunda etkin olmaya davet ediyoruz. Ulusal ve uluslararası standartlara uygun kalitede malzeme ve kaliteli işçilik ile yapılacak ısı yalıtımı uygulaması sayesinde, binaların ısıtılması ya da soğutulması için harcanacak enerjide ve enerji için ayrılan bütçede %35 - %50 arasında tasarruf sağlanabilir. Ülkemizde ısıtma için kullanılan yakıt ve elektrik tüketimine bağlı olarak, sera gazı salım miktarının ve çevre kirliliğinin azaltılmasına da yardımcı olunur” dedi.

Prof. Alkin sözlerine şunları da ekledi: “Isı yalıtımı sayesinde dış cephenin sıcaklığı ile iç cephenin sıcaklığı birbirine karışmayacağından, yapıları ısıtmak için kullanılacak enerji miktarı düşer. Dolayısıyla ay sonu gelecek doğalgaz faturalarında da gözle görülür bir düşüş gözlenir.

VERİMDER UYARIYOR: “NEDEN ISI YALITIMI YAPMALIYIZ?”

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER vatandaşları ısı yalıtımı vasıtasıyla tasarrufa çağırırken bu bilinci toplumun her alanında yaymak üzere “Anadolu Buluşmaları” adı altında seminer ve toplantılar düzenliyor. VERİMDER bu toplantılarda özetle şu ana başlıkları vurguluyor:

  • Kış aylarında evi ısıtmak için kullanılan enerjinin %50’si dış cephenin yalıtımsız olması nedeniyle boşa gidiyor. Her ay ödediğiniz doğalgaz faturasının yarısı ısı kaybı nedeniyle buharlaşıyor.
  • Yüksek doğalgaz faturalarını düşürmek ancak ve ancak ısı yalıtımı ile mümkün.
  • Dış cephe ısı yalıtımı, tasarrufun yanı sıra binanın dış yüzeyinde oluşabilecek yoğuşmanın neden olduğu bakteri, mantar, siyah leke ve küflenmenin de önüne geçiyor.
  • Isı yalıtımı, binanın taşıyıcı sistemini rutubetten uzak tutarak, ömrünü uzatıyor, değerini yükseltiyor.

10 MADDEDE ISI YALITIMININ AVANTAJLARI

  1. Isı yalıtımı ısı kaybını minimuma indirerek, evinizin yazın soğuk, kışın sıcak kalmasını sağlar.
  2. Evinizin bölümleri arasında dengeli oda sıcaklıkları yaratır. Yaşadığınız mekânın daha sağlıklı ve konforlu olmasına yardımcı olur.
  3. Hem kendi ekonominize hem de ülke ekonomisine katkı sağlar.
  4. Ülkemizin dışa bağımlılığını azaltır.
  5. Binalarda küf ve mantar oluşumunun önüne geçilir.
  6. Dış mekân uygulaması olduğu için iç mekanda alan kaybı yaşanmaz.
  7. Dış cephede estetik bir görüntü elde edilir.
  8. Binaları dış etkenlerden koruyarak; onarım masraflarını düşürür.
  9. Binanın beton içindeki demirlerin paslanmasını önleyerek, binanızın depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
  10. 10.Yakıt tüketimini azaltarak, çevre kirliliği ve küresel ısınmaya karşı pozitif yönde etkisi bulunur.

Hesaplama Ankara’daki 100 m2 oturma alanına sahip konut üzerinden yapılmıştır.

Diğer Öneriler

Termostatik vanayı tercih edin: Çocuk odalarını farklı, sıcaklıkta yatak odalarını farklı sıcaklıkta tutabilirsiniz. Bunu ayarlabilmenin en sağlıklı yöntemi termostatik vanalar. Oda termostatı veya termostatik radyatör vanası, ısı derecesine göre enerji harcamalarını kontrol altına alır. Gaz sensörlü termostatik radyatör vanaları %35'e kadar tasarruf sağlar.


 

Koltuğunuz radyatöre yakın olmasın: Radyatör ile koltuk arasında 20-25 santim açıklığın olması lazım ki sağlıklı bir ısınma gerçekleşebilsin.


Perdeniz radyatörü kapatmasın: Perdelerin radyatör üzerinde sonlandırılması gerek. Zemine kadar inip, radyatörün önünü kapatmamasına dikkat edilmeli.


Cam filmi, içerdeki ısıyı korur: Cam filmi sayesinde, camlardan giren sıcak hava ve soğuk hava engellenebilir. Duvarlara uygulanan mantolama gibi cam filmi de iç ortamdaki ısıyı önemli ölçüde korumayı sağlar. Özellikle seramik cam filmleri tercih edilirse, hem güneşin zararlı ışınlarından korunulabilir hem de güneş ısısını yüzde 99’a varan oranlarda engelleyerek enerji tasarrufu sağlanabilir.


Hava geçişlerini engelleyin: Kapı ve pencerelerdeki aralıkları kapatarak ısı ve serinlik kaybını önleyin. Evinizin pencereleri ahşap çerçeveli ise cam kenarlarının macunlandığından ve çerçevelerde boşluk kalmadığından emin olun. PVC kasa ve doğramalar ısı kaybını önlemek için idealdir. Ahşap kapı ve pencerelerde ise izolasyon bantları ve çıtaları kullanarak yalıtım sağlayabilirsiniz.


Yalıtımlı açık renk boyaları kullanın: Evinizin duvarlarında ve çatınızda açık renkli yalıtıcı boya kullanın. Evinizin iç ve dış duvarları ile düz çatılarda ısı iletkenliği düşük olan yalıtımlı açık renk boyaları tercih edin. Böylece yüzde 25’e kadar ısı yalıtımı sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu tür boyaların yüksek yansıtma özelliği sayesinde iç mekanlardaki aydınlatma donanımını daha az kullanarak tasarruf yapmış olursunuz.

 

Geceleri sıcaklığı 5 derece azaltın: Kışın ısı tasarrufu yaparken başlangıç olarak; ortam sıcaklığının evde bulunulmadığı ve uyku süresince, normal sıcaklıklardan da düşük ayarlanması gerekiyor.


Baca, dolap içinde olmasın: Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyin. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.


Radyator temizliği şart: Peteklerin içlerinde zamanla meydana gelebilecek paslanma, balçıklaşma ve sıklıkla karşılaşılan kireçlenme gibi sorunlar, ciddi ısı kaybına neden olur. Petek temizliği yapılan dairelerde yakıt tasarrufunda ve ısıtmada yüzde 20’ye varan artış elde edilebilir.


Kombiyi tamamen kapatmayın: Isıtma sisteminin tamamen kapatılması ortamdaki mobilya, duvar gibi tüm cisimlerin yüzeylerinin yeniden ısıtılması gerekeceğinden, amaçlananın tam tersi, daha fazla enerji sarfiyatına neden oluyor.


Sadece tek odayı ısıtmak masrafı artırır: Kaloriferli ısıtma sistemlerinde bile evin sadece tek bir odasının ısıtılması yanlış. Sıcak odaya bitişik olan diğer odalarda temas yüzeylerinin enerji kayıpları oluşuyor. Aynı zamanda hiç ısıtma olmadığında bina yapısı ve malzemeler zarar görüyor.


Sadece hane içi değil, bina da önemli: Artan doğalgaz faturalarının aile ekonomisine zarar vermemesi amacıyla, daire sakinleri ve apartman yöneticileri ısı pay ölçer – ısı sayacı sistemine geçmeli. Sistem sayesinde, her bağımsız bölüm tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerji eşit olarak pay edilmeyerek adil paylaştırma sağlanır.


Isı pay ölçerle yüzde 45’e kadar tasarruf: Kendi kullandığı kadar ısı ve su bedeli ödeyeceğini bilen daire sakini bireysel ayarlamalar sayesinde, yüzde 15 ila yüzde 45 arasında yakıt tasarrufu sağlayabilir. Isı pay ölçer – ısı sayacı ve kontrol sistemleri sayesinde daire başı yaklaşık olarak yılda 300-600 TL arasında tasarruf edilebilir. Doğalgaz tüketimi bina bazında ortalama yüzde 27,5 düşer.