Türk-İş paylaştı, cepler yandı! Demirbaş gıda ürünlerine dev zam: Süt, çay, şeker, yumurta…

Türk-İş resmi internet sitesi üzerinden gıda ürünlerine yönelik artışın yaşandığı Eylül ayı güncel raporu paylaşıldı. Süt süt ürünleri, çay, pekmez, Ihlamur, reçel ve yağ kadar sayısız bir üründeki fiyat artışı dikkat çekti…

Türk-İş paylaştı, cepler yandı! Demirbaş gıda ürünlerine dev zam: Süt, çay, şeker, yumurta…

Türk-İş Eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını paylaştı. Paylaşılan raporun detayları oldukça şaşırtıcıydı. Raporda süt ve süt ürünleri başta olmak üzere her evin temel gıda ürünleri tek tek sıralanmıştı. Yağdan yumurtaya, reçelden pekmeze, ıhlamurdan çaya kadar sayısız ürün grubunda fiyat artışı yapıldığı bilgisine yer verildi.

4 KİŞİLİK AİLENİN AYLIK GIDA MALİYETİ 5 KAT ARTTI!

268209.jpg

Türk-İş tarafından paylaşılan raporlar 2021 yılı ile kıyaslandı. 2021 yılının Ocak ayından Eylül ayına kadar olan dönemde 4 kişilik bir ailenin aylık gıda maliyetinin tutarının bugüne kıyaslandığında 5 katına çıktığı fark edildi. Türk-İş bu verileri paylaşırken şu ifadeleri kullandı: “Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyonun önümüzdeki kısa vadeli dönemde etkili olacağı öngörülmektedir.

Türk-İş çalışmasının ortaya koyduğu gibi bilhassa son iki yıl içinde aşırı yükselen gıda fiyatları bireyleri ve aileleri çok olumsuz etkiledi. Gıda fiyatlarının artmasında öncelikle yetersiz üretimin olması, tarımsal üretim girdilerinde maliyet artışları, üretim, tedarik ve satış zinciri içerisinde orantısız fiyat değişimleri önemli rol oynadı.” ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ EYLÜL AYI AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI!

Türk-İş tarafından paylaşılan 2023 Eylül ayı verilerinde aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 13.34,13 TL olarak kaydedildi. Gıda harcamasının yanı sıra giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçların yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 43.433, 65 TL oldu. Bekar bir çalışan için yaşama maliyeti ise aylık 17.336,25 TL'ye yükselmiş oldu.

HANGİ GIDA ÜRÜNÜ NE KADAR ZAMLANDI?

Ekmek ve tahıl ürünleri bir ay içerisinde irmikte %13, bulgurda %9, pirinçte %10, ekmekte %8, makarnada %5 fiyat artışı yaşandı. Ankara üzerinden maliyetler hesaplandığında 4 kişilik bir ailenin 200 gramlık ekmeği 7 TL'den satın aldığı düşünüldüğünde aylık ekmek masrafı 735 TL'yi buldu. Geçtiğimiz yıla oranla ekmek, pirinç, bulgur, makarna gibi ürünlerde 3 kat artış; irmik ve unda ise 2 kat fiyat artışı yaşandığı fark edildi. Paylaşılan verilerde sebze ve meyvelerin fiyatlarında da büyük bir artış yaşandığı fark edildi. Yağdan çaya, pekmezden reçele ve şekere kadar sayısız üründe fiyat artışı yapıldığı tereyağında fiyatın sabit kaldığı da gözden kaçmadı.