Fırat Nehri’ne siyanür karışığına dair iddialara Bakanlıktan açıklama var
Erzincan İliç’te altın madeninde meydana gelen toprak kayması sonrası 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları devam ederken bölgede siyanür endişesi yaşanmaya başladı. Bakanlıktan, Fırat Nehri’ne siyanür karışması tehlikesine karşı açıklama geldi.
Altın madeninde dün öğleden sonraki saatlerde toprak kayması meydana geldi ve 9 işçi maalesef toprak altında kaldı. İşçileri arama kurtarma çalışmaları dünden bu yana tüm hızıyla devam ederken bölgedeki son dakika gelişmeleri de yakından takip ediliyor. Bölgede Fırat Nehri’ne siyanür karışması endişesi yaşanırken bu yöndeki iddialarla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan vatandaşları bilgilendiren bir açıklama geldi. Bakanlık, ‘Herhangi bir kirlilik tespit edilmemiştir’ açıklamasında bulundu.
FIRAT NEHRİ İÇİN ACİL ÖNLEMLER ALINDI
Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden sahasında meydana gelen toprak kayması sonrası Fırat Nehri için acil önlemler devreye alındı. Konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendiren bir açıklamada bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmaması için Sabırlı Deresi’nin nehre ulaştığı menfezin kapaklarının kapatıldığını bildirdi. Bölgeden numuneler alınarak sürekli takibi yapılmak üzere Bakanlıktan 10 kişilik uzman ekiple birlikte 2 georadar, 1 multistation, 2 set izleme cihazlarının bulunduğu 2 mobil cihaz ile mobil laboratuvarların da yer aldığı ekiplerin bölgeye sevk edildiği bilgisi de aktarıldı.
KİRLİLİK TESPİTİ YOK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Fırat Nehri ile ilgili yaşanan endişeler sebebiyle kamuoyunu bilgilendirmeye devam ederken Bakanlıktan yapılan son dakika açıklamasında; bölgede yağmur ve benzeri nedenlerle oluşabilecek akış sularının toplanması için yüzey suyu toplama havuzu yapıldığına dikkat çekildi ve açıklamanın devamında; ‘Oluşturulabilecek herhangi bir akış durumunda atık depolama barajına verilecek sistem oluşturulmuştur. Bakan yardımcımız ile birlikte jeoloji, maden ve çevre alanında uzman 10 bilim insanı ile sahada çalışmalar sürdürülmektedir. İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir.’ ifadelerine yer verildi.