EYT'siz Erken Emeklilik Son Dakika! Torba Yasaya Girdi, Emeklilik Yaşı Düştü
EYT’siz erken emeklilik haberi son dakika geldi. Emeklilik yaşı düştü, torba yasa ile şartsız şurtsuz emeklilik mümkün.
SSK ve bağ-kurlu çalışanların erken emeklilik hayali nihayet gerçek oluyor. EYT'siz erken emeklilik torba yasaya girdi. Yaş şartı kaldırıldı, koşullar Sil Baştan değiştirildi. 10 yıl sigortalı olanlar, 1800 gün prim ödemesi durumunda erken emeklilik hakkına sahip oluyor. Milyonların beklediği düzenlemenin TBMM tarihi de belli oldu. Peki EYT'siz erken emeklilik kimleri kapsıyor? EYT’yi kaçıranlara erken emeklilik şartları neler?
EYT’yi kaçıranlar için erken emeklilik düzenlemeleri merakla Takip ediliyor. Geçtiğimiz yıl kabul edilen emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi sayesinde Yaklaşık 5 milyon vatandaş için erken emeklilik bileti çıkmıştı. Yaş şartı kaldırılmış, milyonlarca vatandaş erken emekli olma hakkını yakalamıştı. Ancak prim eksiği ve başka nedenlerden dolayı emeklilik fırsatını kaçıranlarda oldu. TBMM'de bulunan torba yasa maddeleri arasında yer alan yeni düzenlemelerle birlikte milyonlarca vatandaş için bir kez daha erken emeklilik fırsatı geliyor. Sadece 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün prim yeterli olacak. Emeklilik yaşı düşüyor, prim gün sayısında indirim uygulanıyor. İşte yeni erken emeklilik fırsatının detayları….
EYT ŞARTI OLMADAN ERKEN EMEKLİLİK HAKKI
Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatına göre sağlık durumu nedeniyle erken emeklilik fırsatı bulunuyor. Sigortalı olarak çalışan vatandaşlar çalışma gücünün tamamını ya da belli bir oranını kaybetmeleri halinde başvuru yaparak erken emekli olma hakkına sahip oluyor. bu şekilde emeklilik fırsatına ise malulen emeklilik adı veriliyor. SGK malulen emeklilik için aranan başvuru şartlarını tek tek açıkladı. o şartları taşıyanlar tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alarak erken emeklilik başvurusu yapabiliyor.
MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?
SSK, bağ-kur ve Emekli Sandığı kapsamında çalışanlar için malulen emeklilik fırsatı var. Malulen emeklilik için en az 10 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş olmak ve aynı zamanda 1800 gün prim Ödemiş olmak şartı bulunuyor. sosyal güvenlik kurumuna başvuru yapıldığı tarihte de 5 yıldır sigortalı olma şartı var.
Malulen emekli olabilmek için çalışma gücünü yüzde 60 ve üstü oranında kaybetmek gerekiyor. meslek hastalığı ya da iş kazası nedeniyle çalışma gücünü kaybeden vatandaşlar malulen emeklilik başvurusu yapabiliyor.
MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Malulen emeklilik başvurusu, tam teşekküllü hastaneden alınmış sağlık raporu ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu İl ya da ilçe müdürlüklerine yapılabiliyor. vatandaşların başvuru esnasında mutlaka sağlık raporunu ibraz etmeleri gerekiyor. çünkü malulen emeklilik sadece sağlık durumundan dolayı sağlanıyor.