SGK'dan Emekliye Kötü Haber: Maaşları Şak Diye Kesiyor

SGK'dan milyonlarca emekliye uyarı geldi. Bunu yapan emeklilerin maaşları hemen kesiliyor.

SGK'dan Emekliye Kötü Haber: Maaşları Şak Diye Kesiyor

Türkiye'de emekli kişi sayısı 17 milyona ulaşırken SGK'dan son dakika uyarısı geldi. Şu ana kadar yapılan denetimlerde 50.000 kişinin sahte sigortalılıkla emekli olduğu tespit edildi ve maaşları kesildi. SGK uzmanları tüm emeklilere çağrıda bulunurken hemen hizmet dökümünün kontrol edilmesi istendi. Çünkü SGK o detayı gördüğünde affetmiyor emekli maaşlarını şak diye kesiyor.

EYT düzenlemesinin geçtiğimiz yıl hayata geçmesiyle birlikte yaklaşık 2 milyon kişi erken emekli oldu. Türkiye'de emekli kişi sayısı da bu durumda 16 milyonu aştı. Ancak emekli maaşları devlet Üzerinde büyük bir ekonomik yük oluşturuyor. Bu sebeple SGK emekli maaşı alan vatandaşları didik didik inceleme altına aldı. Özellikle sahte sigortalılıkla emekli olanların maaşları hemen kesiliyor. Şu ana kadar 50.000 kişinin sahte sigortalılıkla tespit edildiği öğrenildi.

SGK BÜTÇESİ MAAŞLARI ÖDEMEYE YETMİYOR

SGK bütçesi, emekli sayısının artması ile birlikte artık emekli maaşlarını ödemek için yeterli olmuyor. Bu sebeple SGK'da usulsüzlükle emekli olan kişilerin Peşine Düştü. Başlatılan incelemeler kapsamında şu ana kadar 50.000 sahte sigortalı tespit edildi.

Üstelik SGK'nın denetimleri ve cezaları da devam ediyor. SGK uzmanı Ali Tezel konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “EYT ile 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında olanları emekli etmişlerdi. Örneğin 1998 yılında ilk defa SSK’lı olan birine ‘5 bin 975 ödeyeceksin’ dediler. Eksik kalan günleri SSK’lı ödeyerek isteğe bağlı ödeme imkanını kaldırdılar. O da birilerine rica etti, ‘beni buradan sigortalı göster, sana parasını ödeyeyim’ şeklinde böylelikle dolandırıcılıklar başladı” dedi.

MAAŞLAR ANINDA KESİLİYOR

SGK uzmanı emeklilere uyarıda bulunurken sahte sigortalılığın belirlenmesi durumunda emekli olan kişilerin maaşlarının anında kesildiğini bildirdi. Üstelik sadece maaş kesme ile kalmıyor önceki dönemde ödenen tüm Maaşlar yasal faiziyle birlikte geri talep ediliyor. Şu ana kadar 50.000 kişinin sahte sigortalı olduğu belirlenirken uzun yıllar boyunca Devletten emekli maaşı alan bazı kişilerin ödeme miktarı 500.000 TL'ye kadar yükseliyor.

SGK usulsüz sigortalık konusunda sıkı denetimlere başlarken Uzmanlar da vatandaşları uyardı. Vatandaşların mutlaka hizmet dökümünü kontrol etmeleri gerekiyor. Herhangi bir şüpheli işlem tespit ederseniz SGK'ya kendiliğinizden başvurmanız ceza için hafifletici olabiliyor.