İkinci EYT Dalgası Geliyor! SGK'dan Son Dakika Açıklaması

Son dakika ikinci EYT dalgası açıklaması geldi. Prim indirimi ile milyonlarca küçük esnaf erken emeklilik hakkını alacak.

İkinci EYT Dalgası Geliyor! SGK'dan Son Dakika Açıklaması

EYT düzenlemesi sonrası küçük Esnafın prim eksiği sorunu çözülüyor. Uzun süreden beri gündemde olan ikinci EYT dalgası Nihayet geliyor. Bu düzenleme ile birlikte milyonlarca küçük esnaf erken emeklilik hakkını yakalayacak. 1 milyondan fazla kişinin yararlanacağı 5 yıl erken emeklilik düzenlemesi için SGK'dan açıklama geldi. Peki prim indirimi düzenlemesi şartları neler? Prim indirimi kimleri kapsayacak?

7200 prim son durum milyonlarca bağ-kurlu çalışan tarafından merakla Takip ediliyor. Bu düzenleme ile birlikte bağ-kur'da emeklilik için aranan prim gün sayısı 7200'e düşmüş olacak. Mini EYT olarak da adlandırılan düzenleme artık TBMM'de. Düzenlemenin hayata geçmesi için milletvekillerinin oylama yapması ve kabul etmesi gerekiyor. Ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasına sunulacak olan ikinci EYT, resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek. Peki ikinci EYT kimleri kapsıyor? 7200 prim düzenlemesi şartları neler?

asgari-ucret-zammi-icin-karar-cikti-sabah-08-30da-aciklandi-1-001.jpg

1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE ERKEN EMEKLİLİK

SGK uzmanı İsa Karakaş, merakla beklenen 2. EYT düzenlemesi için önemli açıklamalarda bulundu. Şu ana kadar EYT'den emekli olan kişi sayısının 2 milyonu açtığını belirten Karakaş, yeni EYT dalgası ile de 1 milyondan fazla bağ-kurlu'nun emeklilik hakkına sahip olacağını söyledi.

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde SSK’lılar için 7200 gün prim şartı konulurken bağ-kurlular için 9.000 gün prim şartı vardı. Ancak yeni düzenleme bağ-kurluların prim gün sayısı şartını düşürüyor. Artık bağ-kurlular ve SSK’lılar prim eşitlemesi sayesinde 7200 günden emekli olabilecek.

milyonlarin-bekledigi-haber-emekli-zammi-memur-maasi-kidem-ve-yardimlar-icin-zam-takvimi-aciklandi-4.jpg

5 YIL ERKEN EMEKLİLİK FIRSAT

Bağ-kurlulara bir prim indirimi düzenlemesi 2. EYT olarak adlandırılıyor. Düzenleme sayesinde artık küçük esnaf 7200 prim günü ile emeklilik hakkını elde ederken Tam 5 yıl erken emeklilik fırsatına sahip olacak. 5 yıl erken emeklilik düzenlemesi 10’unun altında çalışanı olan küçük esnafı kapsayacak. Torba yasa maddeleri ile TBMM'ye gelen yeni EYT burada oylandıktan sonra cumhurbaşkanı imzasına sunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da imzalaması durumunda resmi gazetede yayınlanacak olan yeni EYT düzenlemesi ardından yürürlüğe girecek. Bu sayede bağ-kurlu küçük esnaf 5 yıl erken emeklilik hakkı elde edecek.