EYT'yi Kaçırana Yeni Erken Emeklilik Fırsatı! Resmen Piyango Çıktı

EYT’yi kaçıranlar için yeni erken erken emeklilik fırsatları altın tepside geldi. Çalışanlara resmen piyango vurdu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar…

EYT'yi Kaçırana Yeni Erken Emeklilik Fırsatı! Resmen Piyango Çıktı

EYT’yi kaçıran milyonlarca kişi erken emeklilik için yeni yöntemleri ve fırsatları araştırıyor. Çalışan hemen hemen herkesin hayali çalışma hayatını erken yaşta tamamlamak ve erken emeklilik hakkına sahip olmak. Geçtiğimiz yıl kabul edilen emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi bu konuda en önemli fırsatlardan biri olmuştu. Milyonlarca kişi bu düzenleme sayesinde emeklilik dilekçesi vermiş, emekli maaşı almaya başlamıştı. Kademeli olarak emeklilik başvuruları hala devam ederken EYT’yi kaçıranlar için de yepyeni bir fırsat geldi. Yeni erken erken emeklilik düzenlemesi bekleyenler bu yeni fırsatı sakın kaçırmasın. Çünkü adeta altın tepside erken emeklilik imkanları var. İşte EYT’yi kaçıranlar için yeni erken emeklilik formülleri…

eytyi-kacirana-yeni-erken-emeklilik-firsati-resmen-piyango-cikti-1.jpg

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN 7 FORMÜL

Erken emeklilik hayali kuran çalışanlara özel yeni formüller sosyal güvenlik uzmanları tarafından derlendi. Özellikle EYT’yi kaçıranlar bu formülleri göz önünde bulundurup şartlara uymaları durumunda erken emeklilik dilekçesi verebiliyor. İşte erken emeklilik için 7 formül:

Kadınlara doğum borçlanması: kadın sigortalılar, sigorta başlangıç tarihinden önce dünyaya getirdikleri çocukları için doğum borçlanması yapabiliyor. Doğum borçlanması her çocuk için iki yıl olmak üzere toplam üç çocuk için 6 yıl olarak gerçekleşiyor. Böylelikle kadın sigortalılar emeklilik yaşını altı yıl öne çekebiliyor.

Erkeklere askerlik borçlanması: Erkek sigortalılar için ise askerlik borçlanması fırsatı var. Sigorta başlangıç tarihinden önce askerliğini tamamlayan erkek sigortalılar, en az bir yıla kadar askerlik borçlanması yaparak emeklilik yaşını düşürebiliyor.

Engelli çalışanlara vergi indirimi: Erken emeklilik için avantajlı olan diğer bir grup ise engelli çalışanlar oluyor. Engelli çalışanlara vergi indirimi ile erken emeklilik hakkı tanınıyor. Engelliler, 15 yıl çalışma süresini doldurduktan sonra erken emeklilik dilekçesi verebiliyor.

Ağır engelli çocuğu olan annelere prim desteği: Anneler bakmakla yükümlü oldukları ağır engelli çocukları olmaları durumunda 2004 yılından sonra çalıştıkları pirimi ek olarak devletten prim desteği alabiliyor. Verilen bu prim desteğiyle kazanç sağlanan yıllar emeklilik yaşından düşülüyor.

Malûlen emeklilik: Erken emeklilik için diğer bir formül ise sağlık durumundan emeklilik yani malûlen emeklilik oluyor. On yıl sigortalılık süresini dolduran ve 1800 günlük çalışma prim gün sayısını tamamlayanlar yüzde 60 ve üstü sağlık raporu olmaları halinde malûlen emeklilik hakkına sahip oluyor.

Kademeli emeklilik: 8 Eylül 1999 öncesi ve sonrası için kademeli emeklilik fırsatı da var. Kademeli emeklilikte 1999 öncesi sigorta başlangıç tarihi olanlar on yıl sigortalılık süresi ile 1999 sonrası sigorta başlangıcı olanlar 12.5 yıllık sigortalılık süresi ile emeklilik hakkına sahip oluyor.

Yıpranma payı ile erken emeklilik: Erken emeklilik için diğer bir formül ise yıpranma payı ile erken emeklilik. Yani ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlara daha yüksek yüksek prim sayılıyor bu da erken emeklilik hakkını beraberinde getiriyor.

eytyi-kacirana-yeni-erken-emeklilik-firsati-resmen-piyango-cikti-2.jpg

PRİM İNDİRİMİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Milyonlarca kişinin beklediği diğer bir düzenleme ise prim indirimi düzenlemesi. Prim indirimi düzenlemesiyle küçük esnaf erken emeklilik hakkına sahip olacak. 1800 gün prim indirimi düzenlemesinin önümüzdeki günlerde TBMM’de kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesi bekleniyor.