Altın Sahipleri Dikkat! Mehmet Şimşek Kötü Haberi “Kimse Kusura Bakmasın” Diyerek Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten altın sahiplerine kötü haber. Kota uygulaması devam edecek.

Altın Sahipleri Dikkat! Mehmet Şimşek Kötü Haberi “Kimse Kusura Bakmasın” Diyerek Açıkladı

Altın sahipleri için kötü haber Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Altına kota konusunda açıklamalarda bulunan Şimşek, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve enflasyonun düşmesi için zorunlu bazı kararlar alındığını dile getirdi. "Kimse kusura bakmasın," diyen Bakan Şimşek, “Olmayan dövizle bir metali ithal edip, köşede atıl durumda tutmayacağız” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın ithalatına yönelik kotalar hakkında eleştirilerde bulunan sektör temsilcilerine net bir mesaj verdi. Şimşek, altın ithalatındaki kısıtlamaların devam edeceğini belirterek, "Kimse kusura bakmasın," şeklinde konuştu.

ALTIN İTHALATI NEDEN KISITLANIYOR?

Türkiye'deki yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizlikler, vatandaşların birikimlerini korumak için altın ve dövize yönelmesine yol açtı. 28 Mayıs'taki seçimlerden sonra göreve gelen Şimşek, işlenmemiş altın ithalatına sınırlamalar getirmişti. Bu adımın ardından kuyumculuk ve mücevherat sektörü, kota ve vergi kısıtlamalarına sert tepki gösterdi. Kota uygulaması nedeniyle piyasada altın bulmak zorlaşmış ve işçilik maliyetleri artmıştı.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN ELEŞTİRİLERE YANIT

Eleştirilere karşı Şimşek, altın ithalatına getirilen kısıtlamaların ülkenin döviz kaynaklarını korumak için önemli olduğunu vurguladı:

"Altına kota uyguladık. Çıkar çevreleri memnun değil. Kimse kusura bakmasın, ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla bir metali ithal edip köşede atıl olarak tutmanın neresi ülkemizin menfaatine? Vatandaşlarımızın tercihine saygılıyım, ama kaynaklarımızı yatırım, üretim, istihdam ve ihracata yönlendireceğiz."

ALTIN İTHALATINDA SERT DÜŞÜŞ

2023 yılı, Türkiye'de işlenmemiş altın ithalatının son 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı yıl olarak kayıtlara geçti. Bireysel yatırımcılar ve şirketler, gelirlerini döviz ve altınla korumayı tercih ederek Türk lirasından uzaklaştı. Ancak, alınan kısıtlama kararları ve TL mevduat faizlerindeki yükselişle birlikte altın ithalatında ciddi düşüşler görüldü ve yatırımcılar tekrar TL mevduatına yönelmeye başladı.