Covid-19’un yeni varyantı Pirola nedir? Pirola belirtileri nelerdir?

Koronavirüsün yeni varyantı Pirola virüsü endişe yaratmaya devam ediyor. 4 yıla yakın süredir dünyayı etkisi altına alan virüsle mücadele sürecinde yeni varyantlar endişe yarattı. Peki, pirola virüsünün belirtileri nelerdir? Pirola virüsü öldürür mü?

Covid-19’un yeni varyantı Pirola nedir? Pirola belirtileri nelerdir?

Çin’in Vuhan Eyaleti’nde 2020 yılında başlayan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüsü (Covid-19) yeni varyantları ile insanlığı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Covid-19’un mutasyona uğramış hali olan pirola varyantı dünyanın farklı ülkelerinde görülmeye devam ediyor. İlk olarak İsrail’de ortaya çıkan pirola varyantı Danimarka, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki vakalarda da tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamalara göre pirola varyantı mutasyona uğradığı için daha çabuk bulaşma riski bulunuyor. Omicron varyantından farklı belirtilere sahip olan pirola virüsünün ölümcül etkileri olduğu düşünülüyor.

kapak-162308.jpg

Türkiye’de Pirola Varyantı Var Mı?


Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye’de pirola varyantı vakası tespit edilmedi. Lakin, virüsün hızlı yayılma etkisinden dolayı kalabalık mekanlarda hijyene dikkat edilmesi ve önlem alınması tavsiye edildi. Pirola varyantının belirtileri covid-19 ile benzerlikler gösteriyor. Ateşin yükselmesi, öksürük ve vücut ağrıları baş gösteriyor. Ayrıca, halsizliğin artması da belirtiler arasında yer alıyor. Covid-19 sürecinde tavsiye edilen önlemler pirola varyantı içinde öneriliyor. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve hijyene özen gösterilmesi tavsiye ediliyor. Öte yandan uzmanlar tarafından covid-19 aşısının farklı varyantlar nedeniyle ortaya çıkan bağışıklıkla mücadele de yetersiz olabileceğine dair açıklamalar yapılıyor. Yani, covid-19 aşısının diğer virüs varyantlarına karşı yeterliliğiyle ilgili şüpheler bulunuyor.

pirola-varyanti-nedir-buyuk-anadolu-hastanesi.jpg

Pirola Varyantının Belirtileri Nelerdir?


Sağlık uzmanları tarafından pirola varyantının belirtileri arasında öksürük öne çıkarılıyor. Ayrıca, şiddetli hapşırma ve boğaz ağrısı da belirtiler arasında gösteriliyor. Burun akması ve kanaması, koku alma duyusunun yetersiz hale gelmesi ve kas ağrıları da belirtiler içerisinde bulunuyor. Pirola varyantının psikolojik etkileri ise halsizlik ve tükenmişlik hissi olarak ortaya çıkıyor. Bütün semptomların gösterilmesi halinde bile virüsün buluştuğuyla ilgili şüpheye düşülmemesi tavsiye ediliyor. Pirola varyantı semptomlarını gösterdiğini düşünen vatandaşların mutlaka test yaptırması isteniyor.