45-46-47-48 yaş yetiyor! SGK’dan erken emeklilik sürprizi

Kısmi emeklilik yolu açıldı. 45-48 yaş arası için erken emeklilik fırsatı. Peki kısmi emeklilik ne zaman çıkacak?

45-46-47-48 yaş yetiyor! SGK’dan erken emeklilik sürprizi

EYT’yi kaçıranlar için erken emeklilik imkanları yeniden geliyor. Milyonlarca kişi yeni düzenlemeleri beklerken özellikle kısmi emeklilik ne zaman çıkacak sorusunun yanıtı merak ediliyor. Son dönemlerde en çok beklenen emeklilik düzenlemesi olan kısmi emeklilik, diğer adıyla kademeli emeklilik olarak biliniyor. EYT’de kapsam dışı kalan milyonlarca kişi bu düzenleme ile emekli olma hakkını elde etmeyi bekliyor. Peki kısmi emeklilik ne zaman çıkacak? İşte merak edilen kısmi emeklilik detayları…

EYT sonrasında emeklilik hakkını kazanan milyonlarca vatandaşın ardından, şimdi de kısmi emeklilik sistemi ile çalışma hayatına devam etmek isteyenlere yeni bir fırsat doğuyor. Sigorta başlangıç tarihine ve bağlı olunan kuruma göre değişen prim ödeme süreleriyle, emeklilik kapısı daha geniş bir kesim için aralanıyor.

KISMİ EMEKLİLİK NEDİR? KİMLER YARARLANABİLİR?

Kısmi emeklilik, belirlenen prim gün sayısını tamamlayarak, yaş kriterlerine uyan bireyler için erken emeklilik imkanı sunuyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar bu sistemden faydalanabiliyor. Bu sistemle, az prim ödeyerek erken emekli olma hayalini gerçekleştirmek mümkün.

erken-emeklilik-1.jpg

EMEKLİLİK İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR

3600 Prim Günü: En az 10 yıl prim ödeme şartı. Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşını tamamlamış olmak gerekiyor. Ancak, emeklilik yaşı son düzenlemelerle artabilir.

4500 Prim Günü: En az 12.5 yıl prim ödemiş olmak ve 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlamak gerekiyor. Yaş sınırı kadınlar için 58, erkekler için 60.

Bağ-Kur Sigortalıları: Bağ-Kur kapsamındakiler için de kısmi emeklilik imkanı var. 5400 prim günü şartı bulunuyor ve yaş sınırı, sigorta başlangıç tarihine bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

BORÇLANMA VE AYLIK GÜNCELLEMELER

Eksik prim günleri için borçlanma imkanı sunuluyor, bu sayede kısmi emeklilik hedefine ulaşmak kolaylaşıyor. Ayrıca, emekli aylıklarında ekonomik göstergelere bağlı olarak düzenli güncellemeler yapılıyor.

erken-emeklilik-2.jpg

KISMİ EMEKLİLİK NE ZAMAN ÇIKACAK?

45-46-47-48 yaş ile erken emeklilik hakkı verecek olan kısmi emeklilik yasasının çıkacağı tarih de merak ediliyor. Son bilgilere göre Nisan ayı ortalarında kısmi emeklilik düzenlemesi TBMM’de görüşülecek. Düzenlemenin onaylanması durumunda 10 ve 12,5 yıl sigortalılık süresini dolduranlar emeklilik dilekçesi verecek. Özellikle EYT’yi kaçıranlar bu düzenleme sayesinde erken emeklilik şansına sahip olacak.